Denna vecka har det inte bara varit semmeldag, utan även pannkaksdag. Den infaller faktiskt på samma dag som fettisdagen, så kanske är det inte så underligt att den hamnar lite i skymundan. Därför lyfter vi inför veckans slut pannkakan och listar fyra olika typer av pannkakor med tillhörande recept!
Bananpannkakor
Dessa pannkakor gjorda med banan är inte bara supergoda och saftiga utan även gluten- och laktosfria. Mandelmjölet i smeten ger pannkakan en fin och rund smak. Servera med keso, banan och rostade mandlar, och gärna lite kanel.
Du behöver:
2 mogna, medelstora bananer
4 ägg
2 ½ dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
Gör så här:
Mosa och mixa bananen tillsammans med äggen slätt i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt mandelmjöl, bakpulver och salt och mixa till en slät smet.
Hetta upp kokosolja eller smör i en stekpanna och stek pannkakorna i omgångar. Servera med skivad banan, keso och eventuellt rostade mandlar.
Spenatpannkaka
Letar du efter något lite nyttigare? Den här gröna pannkakan är full av både spenat och riven morot. Extra gott med keso och pesto ovanpå. Se till att röra om i smeten vid stekning så att inte grönsakerna sjunker till botten.
Du behöver:
2 dl mjölk
2 ägg
65 g färsk spenat
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 dl finrivna morötter
½ msk smör
Gör så här:
Mixa mjölk, ägg och spenat till en slät smet med stavmixer.
Tillsätt mjöl och salt och vispa till en slät smet. Blanda ner den finrivna moroten.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek varje pannkaka på medelvärme. Servera med keso och grön pesto.
Kokospannkakor med frukt
Den här varianten är lite lättare än de andra då den använder färdig våffelmix istället för en helt egen smet. Snabblagat när familjen är hungrig! Smakar extra bra med vaniljglass eller vispad grädde till.
Du behöver:
2 påsar våffelmix (ca 100 g)
1 liten burk kokosmjök (ca 165 g)
2 ½ dl vatten
Färsk eller konserverad frukt
Riven mörk choklad
Rostade kokosflingor
Vaniljglass eller vispad grädde
Gör så här:
Blanda våffelmixen med kokosmjölken och vattnet och vispa till en klumpfri smet.
Stek pannkakorna i smör i en mindre stekpanna.
Servera pannkakorna med frukten, riven mörk choklad, rostade kokosflingor och gärna vaniljglass eller grädde.
Fläskpannkaka
En klassisk ugnspannkaka är aldrig fel, särskilt inte när den fylls med sidfläsk eller bacon innan gräddning. Servera fläskpannkakan med rårörda lingon eller lingonsylt.
Du behöver:
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2–3 msk smör, smält
140 g sidfläsk i små bitar (eller bacon)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken och knäck ner äggen.
Blanda till en slät smet och rör ner det smälta smöret.
Lägg fläsket i en långpanna, häll över pannkakssmeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter tills pannkakan stannat och fått fin färg. Servera med lingonsylt.