fbpx
Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 8

Veckans enkla recept – vecka 8

av Denise Roos

Dagarna börjar bli längre och ljusare när vi går mot en mycket efterlängtad vår. Här nedan finns recept för arbetsveckans alla dagar som hjälper dig att ta till vara på kvällen innan mörkret tränger på allt för mycket. Inga långa timmar framför spisen, alla recept är klara på max 30 minuter!

Måndag: Pankopanerad fisk taco-style

Veckan inleds med krispig fisk med tortillabröd och tillbehör i riktig taco-style. Om du använder fryst fisk behöver du tina den först för att den ska hinna bli helt tillagad!

Du behöver: 

Du behöver: 
600 g torsk eller annan vit fisk
1 ägg
2 dl panko ströbröd
1 tsk flingsalt neutral
olja till stekning

Tillbehör:
150 g körsbärstomater
0.5 gurka, i månar
1 liten rödlök, skivad
2 dl majs
70 g babyspenat
2 avokador
2 dl crème fraiche
200 g minitortilla
1 kruka färsk koriander

Gör så här:
Förbered tillbehören genom att skära upp och lägga dessa i skålar. Mosa avokadon och rör ut med crème fraichen och smaka av med salt.

Skär sedan fisken i kuber och salta. Doppa i lättvispat ägg och sedan i pankoströbrödet blandat med flingsalt.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek fisken runt om till dess att de fått en fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Stek tortillabröden gyllene i en torr panna och servera fisken i bröden tillsammans med tillbehören.

Tisdag: Kycklingfilé i basilikasås med granatäpple

Saftiga kycklingfiléer tillagade i ugn tillsammans med en krämig sås, toppat med syrliga granatäppelkärnor.

Du behöver:
500 g kycklingfilé
1 kruka basilika
3 dl crème fraiche
0.5 citron, finrivet skal
1 vitlöksklyfta
0.5 granatäpple
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skär varje kycklingfilé i tre avlånga bitar och lägg dessa i en ugnsform och krydda med salt och peppar.

Finhacka basilikan och rör ihop med crème fraiche, citron och vitlök. Häll såsen över kycklingen och gratinera mitt i ugnen i ca 20 min.

När kycklingen är klar så strö över granatäppelkärnor och eventuellt mer basilikablad.. Servera med ris, ugnsrostad potatis eller pasta.

Onsdag: Fruktig kamutvetesallad med saffran och grönkål

Vi fortsätter att använda oss av granatäpplet för att undvika matsvinnet. Använd den andra halvan i denna supergoda, matiga sallad.

Du behöver:
3 dl kamutvete
2 tsk olivolja
0.5 g saffran
3.5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
150 g grönkål
1 liten rödlök
1 apelsin, pressad saft
1 msk olivolja
1 dl russin
1 dl grovhackade mandlar
0.5 granatäpple
0.5 salt

Gör så här:
Lägg kamutvetet i en kastrull med olja och saffran. Värm upp under omrörning till dess att saffranet rörts ut och häll sedan på vatten enligt anvisning och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda i ca 15 min under lock till dess att vattnet kokat in. Låt svalna något.

Plocka bladen av grönkålen, strimla rödlöken och lägg i en bunke. Pressa över apelsinsaft, salta och ringla över olja. Vänd runt bladen lätt och låt dra i ca 10 min. Blanda grönkålsmixen med kamutvetet, russin och mandlar. Garnera slutligen med granatäppelkärnorna.

Torsdag: Minestronesoppa med parmesan- och bacontopping

Lagom till arbetsveckans slut så gör vi denna enkla men mättande soppa laddad med grönsaker och toppad med parmesan och bacon.

Du behöver:
3 selleristjälkar
3 salladslökar
2 morötter
0.5 liten zucchini
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
1.5 liter vatten
3 hönsbuljongtärning, kött- eller grönsaksbuljongtärningar
280 g skivat bacon, strimlat
75 g parmesanost
2 dl minipasta för soppor
150 g små tomater, delade

Gör så här:
Strimla selleri och salladslök, tärna morot och zucchini fint. Fräs grönsakerna tillsammans med vitlök och tomatpuré i olja i en kastrull.

Häll över vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt soppan koka upp. Stek baconet knaprigt och riv parmesanen om du inte använder färdigriven.

Häll i pastan i soppan och koka tills den är klar i ca 8 min. Häll i tomaterna och servera soppan direkt. Toppa med det knaperstekta baconet och parmesanen.

Fredag: Fläskfilépasta

En riktigt lyxig men lätt fredagsmiddag. Krämig pasta med soltorkade tomater, grädde och fläskfilé, toppat med parmesanost.

Du behöver:
400 g tagliatelle
500 g fläskfilé
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
0.5 msk olivolja (eller olja från de soltorkade tomaterna)
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
1 dl soltorkade tomater
1 tsk olivolja
1 msk smör
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
30 g mixsallad
0.5 kruka basilika
riven parmesan, till servering

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning. Putsa köttet och skär i centimetertjocka skivor.

Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Häll i vatten, grädde, fond och balsamvinäger. Tillsätt de soltorkade tomaterna och låt såsen sjuda i ca 10 min.

Hetta upp olja i en stekpanna och klicka i smör. Salta och peppra köttskivorna och stek dem till dess att de fått fin färg på båda sidor.

Häll ner stekskyn från stekpannan i såsen och mixa sedan slät med en stavmixer. Vänd ned såsen i pastan och servera med köttet, sallad och basilika. Toppa med färskriven parmesan och svartpeppar.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar