fbpx
Hem Övrigt Få barn att gilla mat – Gordon Ramsays 3 bästa tips

Få barn att gilla mat – Gordon Ramsays 3 bästa tips

av Maria Starberg

Vissa barn bara älskar allt du serverar, men många av oss har nog krånglat med någon som bara säger nej och inte vill äta mat alls. Eller som vill äta samma sak varje dag. Stjärnkocken Gordon Ramsay delar med sig av sina bästa tips för en stressfri familjemiddag. 

Ska vi lyssna på Gordon Ramsay?

Vi har sett den furiöse kocken i Hell’s Kitchen och Kitchen Nightmares där han gormat och gått an. Han har belönats med 16 stjärnor i Michelinguiden, och flaggskeppet Restaurant Gordon Ramsay i Chelsea har haft tre stjärnor ända sedan 2001. Men vet han så mycket om barn och mat?

Gordon Ramsay är fembarnsfar, och hans dotter Tilly har inspirerats till sin egen matshow, Matilda and the Ramsey Bunch, som hittills sänts fem säsonger. Hon har också gett ut en kokbok, Tilly’s Kitchen Takeover, så nog verkar kockpappan kunna inspirera nästa generation. Värt att nämna i sammanhanget är att Tilly säger att hur pappan uppträder på tv inte alls speglar hurdan han är hemma, att han inte ens svär. Det är alltså inte skräck som tagit henne in i branschen, om någon skulle vilja dra den slutsatsen.

Lekfulla delfinbananer

Gordon Ramsays 3 bästa tips

Istället för att tjata eller försöka gömma grönsakerna bland andra ingredienser, satsar Ramsay på att väcka barnens matintresse. 

1. Ta med barnen in i köket

Låt barnen hjälpa till vid matlagningen och utveckla sin talang. Gör maten till en hobby och ett sätt att umgås istället för ett arbete. Sannolikheten är mycket större att barn vill äta vad de själva varit med att skapa, så låt dem skala grönsaker, vispa smeten eller lägga upp vackert. Börja gärna med något de redan tycker om att äta. 

2. Lek med maten 

Få barnen att prova ny mat genom att leka med hur den ser ut. Använd pepparkaksformar för att ge smörgåsen en ny form. Eller använd grönsakerna till att bygga figurer inspirerade av Arcimboldo, eller kanske en sagofigur eller en enkel glad gubbe på tallriken. Var kreativ och testa nya former. 

3. Byt efterrätter, godis och kakor mot mer hälsosamma alternativ

Gordon Ramsay har själv gett ut en kokbok, Ultimate Fit Food, med förslag på godsaker som den mest kräsna krabaten älskar. Dessvärre finns den inte översatt till svenska. 

Internet är fullt av idéer för den som vill pröva något nytt(-igt). Vad sägs om till exempel en chokladmousse med avokado, citronyoghurt med bär och nötter, nicecream med mango och kokos eller fruktsallad med mörk choklad och chili?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar