Det är lite grått och slaskigt ute. Egentligen borde man kanske stanna i köket hela tiden. Men tiden räcker inte alltid till, så här kommer förslag på matlagning som inte kräver så mycket tid och pyssel!
Måndag: Vegetarisk bolognese
Lättlagad, vegetarisk pastasås. Koka gärna lite extra spagetti, för det är troligt att såsen räcker även till matlådor.
Du behöver:
4 portioner spagetti (eller annan pasta av valfri sort)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk olja
2 msk tomatpuré
2 tsk torkade örtkryddor, till exempel timjan och rosmarin
140 g rotselleri
400 g krossade tomater
1 dl torkade röda linser
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
230 g svarta bönor
färska örter, valfria
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och riv morötter och rotselleri grovt. Bryn lök, vitlök och morötter i oljan i en gryta. Tillsätt kryddor och tomatpuré som får fräsa med någon minut.
Blanda ned rotselleri, krossade tomater, vatten, linser och soja. Låt koka cirka 20 minuter.
Skölj bönorna väl, och blanda ned dem i såsen. Smaka av med salt och peppar, och servera tillsammans med pastan och hackade färska örter.
Tisdag: Saffranslax med fänkål
Saffran är alltid gott och nyttigt, men så här års känns det extra aktuellt. Den här laxen svänger du lätt ihop medan potatisen kokar.
Du behöver:
800 g potatis
500 g laxfilé
1 tsk salt
2 dl crème fraiche gourmet, saffran & tomat
lime
ärter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba och koka potatisen.
Lägg laxen i en ugnssäker form och salta. Dela fänkålen på längden. Spara vipporna till garnering. Strimla fänkålen tunt och blanda med crème fraiche. Fördela röran över laxen, och stek i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
Servera med potatis, ärter och limeklyftor.
Onsdag: Sötpotatisgryta med haricots verts
Lite asiatiskt mitt i veckan. Använd gärna den här grytan för att ta vara på grönsaker som blivit över tidigare.
Du behöver:
4 portioner ris
400 g sötpotatis
3 morötter
1 röd lök
1 msk kokosolja
1 vitlöksklyfta
400 ml kokosmjölk
1 dl vatten
2 ½ tsk röd currypasta
1 grönsaksbuljongtärning
250 g haricots verts
1 lime
2 dl matlagningsyoghurt
½ dl riven kokos
20 g hackad gräslök
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skala och skär sötpotatis och morötter i 2–3 centimeterstora bitar. Skala, dela och skiva löken. Fräs allt i en gryta i oljan, och pressa i vitlöken.
Blanda ned kokosmjölk, vatten och currypasta och smula i buljongtärningen. Koka cirka 10 minuter, tills grönsakerna är nästan mjuka. Vänd ned haricots verts och låt koka några minuter till. Smaka av med pressad lime.
Blanda yoghurt, kokos och gräslök i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med ris och kokosyoghurt.
Torsdag: Potatis- och paprikasoppa
En fyllig soppa med gulaschinspiration.
Du behöver:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
5 fasta potatisar
2 röda paprikor
2 msk smör
4 msk tomatpuré
4 dl mjölk
2 dl crème fraiche
7 ½ dl köttbuljong
3 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisen och löken. Hacka löken och skär potatisen i skivor. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Skala vitlöken.
Fräs löken i smör i en gryta. Pressa ned vitlöken och låt den fräsa med en liten stund Rör ned tomatpurén. Tillsätt potatis, paprika, buljong, mjölk och crème fraiche. Låt koka cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
Smaka av med salt, peppar, oregano och paprikapulver. Servera!
Fredag: Saltimbocca på kycklingfilé
Saltimbocca betyder “hoppa in i munnen”, och görs egentligen på kalvfilé. Får du tag på kalvfilé och vill använda det byter du bara ut det vita vinet mot rött och gör i övrigt på samma sätt.
Du behöver:
4 kycklingfiléer
salt
peppar
1 kruka färsk salvia
8 skivor parmaskinka
2 msk smör
2 ½ dl vitt vin
1 msk kycklingfond
blandad sallad med avokado, att servera till
Gör så här:
Dela kycklingfiléerna på längden i två tunna, platta halvor. Banka ut dem till tunna skivor som du saltar och pepprar. Lägg 2 salviablad och 1 skiva parmaskinka på varje filé. Fäst med tandpetare.
Lägg smöret i en stekpanna och värm tills det slutar bubbla. Bryn kycklingfiléerna, cirka 2 minuter på varje sida. Tillsätt vin och kycklingfond, sänk värmen och låt eftersteka cirka 5 minuter. Servera med en god sallad.