Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 48

Veckans enkla recept – vecka 48

av Maria Starberg

Måndag: Hemlagade hamburgare

Snabblagat och snabbätet, när du har ont om tid. Tillbehör varierar du efter eget tycke. 

Du behöver:
4 hamburgerbröd
600 g nötfärs
salt och peppar
grillkrydda med chilismak
smör
ost
2 tomater
isbergssallat
1 röd lök
valfria tillbehör, till exempel stekt bacon, rostad lök, senap, ketchup, barbequesås, srirachamajonnäs*, mozzarella, salsa, basilika, ananas … Vad gillar du?

Gör så här:
Dela köttet i fyra delar, och forma dem till hamburgare. Krydda dem på ovansidan med salt, peppar och grillkrydda. Vänd den kryddade sidan nedåt i het stekpanna med smör. Krydda på ovansidan. Vänd när undersidan fått färg, och lägg en skiva ost på ovansidan. 

Medan du steker hamburgarna, skiva tomaterna, riv eventuellt isbergssallaten i bitar (men hela blad fungerar också), skala och skiva löken.

Srirachamajonnäs: Blanda 2 dl majonnäs, 3 tsk sriracha, 3–4 msk hackade jalapeños, 1 krm salt och lite svartpeppar. 

Tisdag: Grekisk grönsaksgryta

När sommarsemestern känns långt borta får vi drömma oss bort vid matbordet istället. 

Du behöver:
4 msk olivolja
2 gula lökar
3 paprikor, gärna i olika färger
4 vitlöksklyftor
4 tomater
200 g fetaost
1 tsk oregano
salt och peppar
bladpersilja, till garnering

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. 

Skär löken i tunna skivor, kärna ur och skiva paprikan. Hetta upp 3 matskedar av oljan i en stekpanna. Lägg i löken, paprikan och vitlöken och fräs allt mjukt. Tillsätt tomaterna och sjud dem mjuka i några minuter. Smaka av med oregano, salt och peppar. 

Häll över i en ugnsfast form, smula fetaosten över, och gratinera i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut, och strö lite hackad bladpersilja över. Servera gärna med ett gott bröd till. 

Onsdag: Stekt sill med lökgrädde och kokt potatis

Svensk husmanskost som kanske inte är så vanlig längre, men ack så enkel och god!

Du behöver:
500 g urvattnad steksill
2 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl ströbröd
3 msk smör
3 gula lökar
1 msk smör
3 dl vispgrädde
salt och peppar
4 portioner kokpotatis

Gör så här: 
Koka potatisen. 

Låt sillfiléerna rinna av. Förbered tre fat med mjöl, vispat ägg respektive ströbröd. Vänd sillfiléerna först i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet. Klappa in ströbrödet så att det fastnar ordentligt.

Skala, halvera och skiva löken. Fräs den mjuk i smöret på medelvärme, häll på grädde och låt koka ihop. Smaka av med lite salt (kom ihåg att även sillen är salt) och peppar.

Stek sillen i omgångar, i rikligt med smör i het stekpanna. Servera tillsammans med lökgrädde och kokt potatis. 

Torsdag: Minestronesoppa

Klassisk italiensk soppa som finns i lite olika varianter. Se det här som ett grundrecept, och passa på att använda grönsaker som blivit över. Bacon kan bytas mot fläsk, skinka eller kassler. 

Du behöver:
1 msk olivolja
1 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
1 röd lök
2 morötter
2 selleristjälkar
1 liten zucchini
1 liten purjolök
½ tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 frp krossade tomater
1 stor potatis eller 2 små
1 frp vita bönor
1 liter grönsaksbuljong (vatten + 2 tärningar)
1 näve grovhackad grönkål
1,5 dl risoni
nymalen svartpeppar
parmesanost till servering
eventuellt bröd

Gör så här:
Värm oljan på medelvärme i en stor gryta. Klipp och lägg i bacon och stek tills den får färg. 

Skala och hacka lök, vitlök och morot. Skär zucchinin i bitar, skiva selleri och purjolök. Lägg alltsammans i grytan, tillsammans med oregano och lagerblad, och fräs i 5–10 minuter. Rör om då och då. 

Tvätta eller skala potatisen, och skär den i tärningar. Tillsätt potatisen, tomaterna och bönorna i buljongen. Lägg på lock och låt koka på låg värme i cirka 20 minuter. 

Lägg i grönkål och pasta, och koka vidare i några minuter, tills pastan är klar. Tillsätt bönorna. Avsluta med lite nymalen svartpeppar. Servera med riven parmesanost och eventuellt ett gott bröd. 

Fredag: Pizza bianco med päron och chèvre

Pizza bianco är pizza utan tomatsås. Istället används crème fraiche, ricotta, philadelphiaost eller liknande. Med färdig pizzadeg går det snabbt att göra. Vill du förenkla ytterligare kan du använda tortillas. Topping går förstås också att variera efter tycke och smak. 

Du behöver:
2 förpackningar färdig pizzadeg
1 dl crème fraiche
300 g chèvre
2 päron
1 dl valnötter
1 dl flytande honung
1 påse ruccola (70 g)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. 

Kavla ut degen på två plåtar försedda med bakplåtspapper. Bred ett lager crème fraiche på degen, och smula över osten. Skär päronen i tunna skivor och fördela över pizzorna. Strö över valnötter och ringla över lite honung. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. 

Skär upp i bitar, och garnera med ruccola.  

*Sriracha är en stark thailändsk chilisås. I butiken finns den ibland bredvid ketchupen, ibland bland asiatiska matvaror.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar