Måndag: Köttbollar med tomat
Att trilla köttbullar tar tid. Kokboksförfattaren Anna Bergenströms recept på lättlagade och mumsiga köttbollar kräver inte så stor insats. De går snabbt att rulla, och du hinner göra annat när de kokar i den tillhörande tomatsåsen. Dillen ger en intressant brytning, och har du inte färsk dill hemma går det bra med färdighackad fryst. Gillar du inte dill kan du byta ut den mot annan örtkrydda.
Du behöver:
400 g nötfärs
1 dl buljong
1 ägg
1 knippa dill
1 tsk salt
svartpeppar
riven muskot
1 stor finhackad gul lök
400 g krossade tomater
½ tsk timjan eller 1 tsk oregano
svartpeppar
Gör så här:
Lägg ströbrödet i en bunke och slå över buljong. Lägg i ägg, köttfärs dillhack, salt, svartpeppar och lite riven muskot. Arbeta ihop till en smidig färs och låt stå i cirka 10 minuter. Laga såsen under tiden. Fräs löken i lite smör i en låg och vid kastrull eller gryta. Häll i burktomaterna, salt och kryddor. Koka kraftigt utan lock i cirka 5 minuter. Rulla 12 riktigt stora “bollar” av färssmeten. Sjud bollarna i tomatsåsen – nu med lock på grytan – i cirka 15 minuter. Vänd bollarna med en träsked efter ungefär halva tiden. Servera med potatis eller pasta.
Tisdag: Raggmunk med fläsk och rårörda lingon
Tisdagar är raggmunksdagar för den som gillar svensk husmanskost. Raggmunksakademien betygsätter raggmunk som serveras på olika restauranger. Det här är deras eget recept. De rekommenderar att man dricker en god lager till sältan.
Du behöver:
1 kg fast potatis
1 ägg
1 msk mjöl
2 msk mineralvatten för “raggigheten”
olja och smör till stekning
salt och peppar
800 g rimmat sidfläsk i skivor
rårörda lingon
Gör så här:
Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätska om det behövs. Vispa ihop ägg, mjöl och mineralvatten och vänd ned potatisen i smeten. Salta och peppra. Ta lite olja och eventuellt smör i pannan. Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt, men inte för länge. Håll fläsket varmt. Bryn olja och eventuellt smör och lite fläskflott i pannan. Ta lagom med smet för en raggmunk och platta ut så att den inte blir för tjock. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor. Servera raggmunken varm tillsammans med fläsket och rårörda lingon.
Onsdag: Ugnsbakade grönsaker med halloumi
Efter raggmunken vill man kanske ha något lite lättare. Passa på att rensa kylskåpet på grönsaker som annars slängs. Kanske ligger det en ensam morot där? Medan grönsakerna blir färdiga i ugnen hinner du plocka med tvätten, packa väskor för morgondagen eller vad som står på din göra-lista.
Du behöver:
2 paprikor av valfri färg
1 zucchini
1 aubergine
250 g körsbärstomater
2 röda lökar
8 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk timjan eller annan valfri örtkrydda
½ tsk salt
svartpeppar
1 kruka basilika
400 g halloumi
1 msk olivolja
60 g ruccola
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär paprika, zucchini, aubergine och tomater i mindre bitar. Skala och klyfta rödlöken och skala vitlöksklyftorna. Lägg på plåt och häll över olja, örtkrydda, salt och peppar. Blanda om ordentligt och ställ i ugnen i cirka en halvtimme. Rör gärna om efter ungefär halva tiden. Lägg upp ruccola på ett stort fat. Stek halloumin runtom i olja. Grovhacka basilikan och blanda med de ugnsrostade grönsakerna och lägg dem ovanpå ruccolan. Toppa med halloumin och servera.
Torsdag: Falukorv med smörstekt vitkål och senapssås
Sara Begner har tagit fram det här receptet på klassisk svensk husmanskost. Variera gärna med andra kål- och korvsorter, och använd din egen favoritsenap.
Du behöver:
700 g potatis
500 g falukorv
smör till stekning
400 g färsk vitkål
salt och svartpeppar
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1,5 msk svensk grovkornig senap
1 tsk gula senapsfrön
Gör så här:
Koka potatisen. Dela vitkålen i bitar och stek i rikligt med smör tills den sjunker ihop och får lite färg. Smaka av med salt och peppar. Smält smöret till såsen i en kastrull och blanda ned mjölet. Tillsätt vatten, grädde, senap och senapsfrön. Koka upp under omrörning och sjud tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Skiva och stek korven. Servera, eventuellt med lite färsk timjan.
Fredag: Kycklingburritos
Enkel variant på tacofredag. Varje familjemedlem kan enkelt få lägga till sin favorit eller välja bort det som inte uppskattas. Lägg gärna till mer grönsaker.
Du behöver:
½ kilo kycklinglårfilé
1 påse tacokrydda
1 rödlök
1 lime
1 tsk strösocker
3 dl gräddfil
1,5 msk chipotlepasta
2 krm salt
2 avokador
250 g grön sparris
1 krm salt
1 frp minitortillas
70 g mâchesallad eller babyspenat
1 burk chunky salsa av valfri styrka
Gör så här:
Dela kycklingfiléerna på längden så du får två tunna filéer av varje. Blanda dem med tacokryddorna i en bunke. Grilla dem i ugnen, cirka 2 minuter på varje sida eller tills de har en innertemperatur på 72 grader. Skiva rödlöken tunt och lägg i en skål. Pressa lime över och tillsätt socker. Blanda och ställ åt sidan. Häll gräddfilen i en annan skål, och blanda med chipotlepasta och salt. Gröp ur avokadorna och skär i bitar. Dela sparrisen på längden och grilla i cirka 2 minuter. Vänd ett par gånger under tillagningen. Låt svalna, skär i mindre bitar och salta. Skär kycklingen i tunna skivor. Servera alltsammans med tortillas som var och en får fylla efter behag.