466
Det är lätt att fastna i gamla vanor, och göra samma dressing varje gång. Inget fel i det om du hittat det du gillar mest! Men kanske finns det något ännu bättre. Ibland är det skönt med variation. Kanske passar inte favoriten till precis allt. Här får du några förslag som hjälper dig att ta ut svängarna i köket.
Vinägrett
Bas:
1 msk vatten (kan uteslutas)
2 msk vinäger
3 msk olja
salt
svartpeppar
- Klassisk vinägrett: Smaksätt med vitlök, färska eller torkade örter och eventuellt lite dijonsenap.
- Citronette: Ersätt vinägern med saft och skal av en citron, smaka av med 1–2 tsk honung.
- Citrus och kapris: Dubbla mängden olivolja, och ersätt vinägern med 1 msk pressad citron och 1 msk pressad lime. Blanda ned 1 msk finhackad persilja och 1 tsk kapris. Smaka av med en nypa socker.
- Jordnötsdressing: Byt ut vinägern mot halva mängden pressad citron. Tillsätt 1 msk jordnötssmör och 1 tsk honung.
- Asiatisk dressing: Ersätt salt (och eventuellt vatten) med 1 msk japansk soja. Tillsätt 2 tsk rostad sesamolja, 1 tsk finriven ingefära och 1 tsk sesamfrön.
Majonnäs
- Aioli: Blanda 2 dl majonnäs med 2 pressade vitlöksklyftor och eventuellt lite tabasco.
- Mojo Rojo: Mixa 1 rostad paprika, 2 skivor vitt bröd, 1–2 vitlöksklyftor och 1 röd chili. Blanda med 2 dl majonnäs och eventuellt lite citronsaft.
- Rouille: Mosa 1 kokt potatis och blanda med 2 dl majonnäs, 2 pressade vitlöksklyftor och 1 pkt saffran.
- Srirachamajonnäs: Blanda 2 dl majonnäs med 3 tsk sriracha och 4 msk hackad jalapeño. Smaka av med salt och peppar.
Matyoghurt
Utgå ifrån 2 dl matlagningsyoghurt, turkisk yoghurt eller grekisk yoghurt med 10 procent fett.
Blanda med något av följande alternativ:
- 1 dl mango chutney
- 1 kruka hackad koriander och ½ dl sweet chilisås
- 1 kruka hackad mynta
- 2–3 msk riven pepparrot och 2 syrliga grovrivna äpplen
- 1 ½ msk söt senap, 2 tsk curry och 1 ½ dl finstrimlad purjolök
- 1 finhackad liten gul lök, 4 msk kaviar och cirka 1 dl hackad dill.
Facebook Kommentarer