fbpx
Hem Hälsa Vilken mat förebygger hjärt- och kärlsjukdomar?

Vilken mat förebygger hjärt- och kärlsjukdomar?

av Maria Starberg

Det vi äter är kroppens byggmaterial, och bra byggstenar är en förutsättning för ett friskt hus. Att röra sig tillräckligt, stressa mindre och sluta röka är bra för hjärtat, men det vi äter kan också göra stor skillnad. Vi ärver våra gener, men ofta också vanor som vi kan välja att förändra. Här kommer förslag på saker att äta för att stärka hjärtat. 

Alla frukter och grönsaker

Ät massor av frukt och grönsaker! Sträva efter att äta av så många färger som möjligt för att få i dig olika sorters näring. Fibrerna gör också att frukt och grönt mättar bra och vi blir mindre sugna på ohälsosamma kalorier. 

Fet fisk

Omega 3 kan minska risken för hjärtrytmrubbningar, högt blodtryck och inflammation. Förslag på feta fiskar du kan äta är lax, sill och makrill. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan, men har du svårt att få till det går det bra att komplettera med fiskoljekapslar.

Mörkgröna bladgrönsaker

Spenat, mangold, grönkål och persilja är rika på bland annat lutein som har visat sig ha en inflammationsdämpande effekt hos personer med kranskärlssjukdomar. Kroppen kan lagra lutein och ha som reserv. Lutein bryts ned vid uppvärmning, så ät gärna råa grönsaker till maten, eller blanda i en smoothie.

Valnötter och mandlar

Nötterna innehåller nyttiga fetter och fibrer och hjärtvänliga växtsteroler som hjälper till att reglera kolesterolvärdet. Ät gärna en näve om dagen, som ett nyttigt mellanmål. 

Färska kryddor

Många kryddor innehåller ämnen som är bra för oss på olika sätt, men när du väljer färska kryddor kan du ofta minska mängden salt och fett utan att tabba på smaken. En krydda som det kan vara bra att vara lite försiktig med är chili, som vid stora mängder höjer blodtrycket istället för att sänka det.

Havre

Framför allt havrekli har visat sig effektivt för att sänka kolesterolvärdena. Många sorters fiberhavregryn har tillsatt vetekli och inte havrekli. Läs på förpackningen så du vet vad du får. Du kan köpa vanliga havregryn och tillsätta havrekli själv. 

Rött vin

Det är främst innehållet av resveratrol och katekiner som är bra för hjärtat, bland annat genom att skydda artärväggarna. Att stress är skadligt för hjärtat vet vi, och ett glas vin kan också få oss att varva ned. För mycket alkohol däremot är inte bra för hälsan, så vill du få i dig nyttigheterna utan alkohol går det lika bra med druvjuice. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar