Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 43

Veckans enkla recept – vecka 43

av Maria Starberg

Fem rätter som kräver liten arbetsinsats, och som värmer i höstrusket. 

Måndag: Pasta med tomatsås

Pröva gärna att byta ut basilikan mot någon annan ört du gillar, eller lägg till flera. Lägg till lite chiliflingor för hetta. Servera med riven parmesan, färsk basilika, tärnad mozzarella, rostade pinjenötter, små baconbitar eller något annat som du gillar.

Du behöver:

valfri pasta
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 frp krossade tomater (400 g)
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad basilika
salt och peppar
strösocker eller honung

Gör så här:

Skala och hacka den gula löken, och fräs i olja tills den är mjuk. Pressa ned vitlöken, tillsätt tomaterna, tomatpurén, basilika och buljongtärningen. Låt puttra på låg värme i cirka en halvtimme. Koka under tiden pastan enligt anvisning. Smaka av tomatsåsen med peppar och eventuellt salt och socker. Tomater innehåller mycket syra som med fördel rundas av med lite sötma – att tillsätta lite extra socker eller honung är också en genväg när man har lite bråttom.

Tisdag: Snabblagad kycklingcurry med ris

Det här är en bra gryta att städa kylskåpet med. Om du har en bit paprika, morot, blomkål eller annat som kommer att slängas om det inte används snart, släng ned det här i stället!

Du behöver:

3 msk kokosolja (eller annan valfri olja)
1 gul lök
4 msk röd currypasta
600 g strimlad kycklingfilé
1 frp krossade tomater (400 g)
250 g broccoli
1 dl kokosmjölk
salt och peppar

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Skala och finhacka löken och fräs i oljan tills den är mjuk. Rör ned currypastan och värm i 1 minut. Tillsätt kyckling, tomater, broccolibuketter och kokosmjölk. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Koka på låg värme under lock i 15–20 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera tillsammans med riset. 

Onsdag: Lax med limezucchini 

Smakrik lax, serverad med ett lite lättare tillbehör. 

Du behöver:

4 portionsbitar lax
1 msk senap
1 tsk färsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk flytande honung
1 msk japansk soja
salt och peppar
2 msk olivolja
500 g zucchini
1 lime, saft och rivet skal
2 msk hackad mynta
salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på högsta värme och vrid på grillelementet. Lägg laxen med skinnsidan ned i en ugnsfast form. Blanda senap, ingefära, pressad vitlök, honung och soja i en skål. Skeda såsen jämnt över laxen. Krydda med salt och peppar och grilla i ugnen tills fisken är genomstekt, 10–15 minuter. Skiva zucchinin tunt på längden, till exempel med en osthyvel. Hetta upp olja i en stor stekpanna, och låt zucchinin fräsa med i 5–6 minuter, tills den är mjuk och lätt brynt. Rör i rivet limeskal, limesaft och mynta. Smaka av med salt och peppar. 

Torsdag: Grön ärtsoppa

En fyllig och len soppa som mättar bra. Servera gärna med en extra klick crème fraiche i, och ett gott bröd.

Du behöver:

2 msk olivolja
2 gula lökar
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
500 g frysta gröna ärter
3 dl crème fraiche
salt och peppar

Gör så här:

Hacka löken och fräs i oljan tills den är mjuk. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp. Lägg i ärterna och låt koka i cirka fem minuter. Mixa soppan med en stavmixer, blanda i crème fraiche och värm upp igen. 

Fredag: Lammspett med raita

Låt den tid och ork du har till förfogande avgöra vad du serverar till. Vill du göra en egen tabbouleh? Ugnsrosta blandade rotsaker eller bara potatis? Koka ris? Göra en grönsallad till? Du väljer!

Du behöver:

600 g lammfärs
2 tsk curry
6 msk finhackad färsk mynta
salt och peppar
2 ½ dl naturell yoghurt
½ gurka
1 msk finhackad färsk myntna
1 msk finhackad färsk koriander
2 tsk kumminfrön

Gör så här:

Om du använder träspett till köttet börjar du med att lägga dem i blöt. Fundera på hur lång tid det tar att göra dina tillbehör, och fortsätt eventuellt med dem innan du börjar med köttet. Blanda lammfärs, curry och mynta i en skål, krydda med salt och peppar. Rulla till små korvar som du trär upp på spetten. Grilla på galler i ugnen i cirka 10 minuter. Vänd spetten en gång under tillagningstiden. Dela gurkan på längden, och gröp ur kärnorna. Skär i tunna skivor, och blanda med yoghurt, mynta och koriander. Rosta kumminfröna i torr stekpanna tills de börjar dofta, och strö dem över raitan precis innan du serverar.

Du kanske också gillar