fbpx
Hem Dryck Hur matchar man rätt vin till rätt mat?

Hur matchar man rätt vin till rätt mat?

av Maria Starberg

Rött till kött och vitt till fisk. Är det så enkelt? Här kommer en enkel guide genom denna snåriga djungel.

Fokusera på smak, inte innehåll

Vad maten smakar är viktigare än vad den har för huvudingrediens. Maten och drycken ska lyfta varandra. Ett alltför kraftigt vin kan dölja smakerna i en lätt maträtt, och en pepparstark kötträtt kan göra att ett lätt rött vin känns blaskigt och trist. Låt mat och dryck samarbeta i stället för att en tar över. 

Både rött och vitt kan fungera till samma huvudingrediens – beroende på hur den är tillagad. Till kyckling i en lätt caesarsallad kan till exempel en lätt riesling fungera bra, medan det är godare med en smakrik cabernet sauvignon till en coq au vin. Till en torsk med skirat smör passar en smörig chardonnay, och till en fiskgryta med tomatbas smakar fylligt rött vin från Valpolicella gott.

Syra och tanniner till feta rätter

Mat som innehåller mycket fett kan lätt kännas tung, men rätt vin gör att den känns mycket fräschare. Till en fet rätt med mild smak, exempelvis gräddiga såser eller lax med hollandaisesås, väljer du ett vin med hög syrahalt. Till en mer smakrik maträtt, till exempel en mustig köttgryta, väljer du i stället ett vin med hög tanninhalt där strävheten matchar smakerna och tar bort den tunga känslan.

Lika vänner leka bäst

Maträtter med mycket syra serveras helst med ett vin med hög syrahalt, annars är risken att maten bara smakar surt. Surt plus surt upplevs som mindre surt. På samma sätt kräver en söt efterrätt ett riktigt sött vin för att inte vinet bara ska smaka surt. Igen, låt smakerna samarbeta. En del mat har kanske smaker som vi inte alltid tänker på. Till exempel har tomater som inte kokat länge mycket syra i sig, medan lök, morötter och ärter smakar sött. 

Det här är bara grundregler att förhålla sig till, men viner inom samma kategori är också olika. Pröva dig fram till din favorit.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar