Vi fortsätter på sommartemat och hoppas på bra väder för lite bad och kanske en och annan picknick!
Måndag: Pestogratäng med buffelmozzarella
Krämig pastagratäng med hemmagjord pesto och två sorters ost. Perfekt gratäng att göra när du har pasta över från gårdagens middag.
Du behöver:
4 portioner pasta, gärna tortiglioni
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 kruka persilja
2 msk solroskärnor, rostade
100 g parmesanost
2 buffelmozzarella (ca 125 g)
100 g färsk spenat
Salt
Olivolja
2 dl pastavatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan 1 minut kortare än vad som står på anvisningen. Häll av och spara ca 2 dl av pastavattnet.
Skala och finhacka vitlöken. Hacka örterna (använd såväl stam som blad), spara lite till servering. Riv parmesanen. Rosta solrosfröna.
Mixa vitlök, örter, hälften av parmesanen och solroskärnor till en pesto.
Smörj en ugnsform med olja. Riv mozzarellan. Blanda pesto, pasta och spenat med hälften av den rivna mozzarellan.
Tillsätt så mycket av det sparade pastavattnet så att det blir en krämig konsistens.
Fördela resterande parmesan och mozzarella över pastan. Tillaga i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.
Tisdag: Pad thai
Pad thai är en riktig thailändsk street food-klassiker som går hem hos alla. Variera chilistyrkan efter tycke och smak.
Du behöver:
1½ msk fisksås
1 msk ostronsås
1 msk sweet chilisås
2 msk vatten
1 msk risvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1 lime (saft)
300 g risnudlar
200 g kycklingbröstfilé
1 msk rapsolja
2 st salladslökar
200 g stora räkor utan skal
2 st ägg
180 g böngroddar
1 röd chili
50 g jordnötter
1 kruka färsk koriander
1 msk chili flakes
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till såsen.
Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Strimla kycklingen och stek i oljan i en wokpanna eller stekpanna tills kycklingen fått färg. Strimla salladslökarna och tillsätt dem och räkorna till pannan. Stek ytterligare ca 1 min.
Vispa äggen lätt i en bunke och häll ner i stekpannan under omrörning.
Kärna ur och hacka chilin. Hacka jordnötter och koriander.
Häll i nudlar, böngroddar, chili och sås i stekpannan. Toppa med jordnötter, koriander, chiliflakes och gärna limeklyftor.
Onsdag: Sotad tonfisk på melonsallad
En härligt frisk sallad med färsk tonfisk, vattenmelon, fänkål, rädisor och mynta, toppad med en limedressing och sesamfrön.
Du behöver:
400 g färsk tonfisk
Svarta sesamfrön, till garnering
Melonsallad:
½ tärnad vattenmelon
½ tärnad nätmelon
½ fänkål, tunt hyvlad
10 st rädisor, tunt skivade
2 salladslökar, tunt skivade
1 kruka färsk mynta, strimlad
Dressing:
1 lime, saft och skal
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
Salt och svartpeppar
Sås:
1 dl gari (inlagd ingefära), avrunnen
1 dl majonnäs
Gör så här:
Skär tonfisken i två skivor och pensla med olja. Salta och stek eller grilla fisken hastigt på båda sidor. Tonfisken ska ha kvar en rå kärna. Skär upp i tunna skivor.
Blanda ingredienserna till salladen. Blanda dressingen och vänd varsamt runt med salladen. Lägg upp tonfisken på melonsalladen.
Rör ner garin i majonnäsen och servera till.
Torsdag: Wrap med currykyckling och mangosalsa
Packa för picknick och ta med dessa matiga wraps fyllda med kyckling i curry, koriander och mangosalsa!
Du behöver:
1 gul lök, tunt skivad
500 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar
2-3 tsk curry-mango krydda
1 dl crème fraîche
1 msk ketchup
250 g fryst mango, tinad
1 salladslök, tunt skivad
1 kruka färsk koriander, blad plockade och stjälkar hackade
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
1 huvudsallad
½ gurka, urkärnad och tärnad
4-6 libabröd, eller stora tortillabröd
Smör, till stekning
Salt
Peppar
Gör så här:
Stek löken i smör tills den är mjuk. Lägg i kycklingbitarna och stek tills de har fått lite färg.
Lägg i lite mer smör i pannan och tillsätt curry- och mangopulvret, låt fräsa i 15 sekunder, vänd sen runt allt i pannan.
Tillsätt crème fraiche och ketchup, låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Blanda mango med salladslök, koriander, vitvinsvinäger och socker. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp wrapbröd. Lägg på salladsblad, kyckling, mangoblandningen samt gurka. Vik ihop till wraps och servera.
Fredag: Halloumi- och morotsbiffar med citronrisoni och tzatsiki
En enkel men lyxig fredagsmiddag med färdigköpt tzatsiki. Vill du göra det ännu enklare så finns det färdigrivna morötter i kyldisken!
Du behöver:
250 g morötter
200 g halloumiost
2 st ägg
0,25 dl panko, japanskt ströbröd, + 2 msk
3 dl risoni
1 citron
1 rödlök
70 g rucola
Olivolja
Salt
Svartpeppar
1 burk tzatziki (eller gör en egen, välj själv!)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°. Skala morötterna. Grovriv morötter och halloumi på rivjärn. Blanda med ägg, 1/4 dl panko och 1 krm peppar.
Forma morotsblandningen till biffar med oljade händer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö på 2 msk panko och ringla över 1 msk olja. Tillaga mitt i ugnen i ca 10 min.
Koka risonin i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll av i en sil och spola av med kallt vatten. Låt rinna av och lägg risonin i en skål.
Skölj citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda risonin med citronskal, citronsaft, 2 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala och strimla löken. Blanda lök och rucola med risonin.
Servera biffarna med risonisallad och tzatziki.