fbpx
Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 18

Veckans enkla recept – vecka 18

av Maria Starberg

Vem har tid att laga mat nu när det är så vackert ute? Veckans enkla recept tar som högst en halvtimme att laga, utan att ge avkall på smak.

Måndag: Krämig kycklingstroganoff

Servera gärna lite broccoli, blomkål, sockerärter eller annat grönt du råkar ha hemma till. 

Du behöver:
4 portioner ris eller annat gryn
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
600 g kycklingfilé
2 msk olja
2 tsk paprikapulver
½ dl tomatpuré
2 ½ dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 dl vispgrädde
1 röd paprika

Gör så här:
Koka riset eller grynen enligt anvisning på förpackningen. 

Strimla kycklingen och bryn i oljan i en stor gryta tills den börjar få färg. Skala och hacka lök och vitlök, och låt den steka med tills den är mjuk. Strö över paprikapulver och rör ned tomatpuré, buljong och grädde. Låt sjuda cirka 10 minuter. 

Skölj, dela, kärna ur och tärna paprikan. Rör ned i grytan och låt den bli varm. 

Servera stroganoffen med ris eller gryn och valda grönsaker. 

Skala och hacka lök och vitlök. 

Tisdag: Pasta med rimmat fläsk och blomkål

Fläsk och grädde är gott, men även om den här rätten innehåller såväl morot som blomkål kan man känna sig rätt trött efteråt. Planera gärna in en promenad efter middagen!

Du behöver:
4 portioner valfri pasta
½ blomkålshuvud
1 röd lök
2 morötter
ca 300 g skivat stekfläsk
1 msk olja
peppar
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 tsk majsstärkelse
1 msk senap
ev. salt

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter och låt den koka med de sista 4 minuterna av koktiden. 

Skala lök och morötter. Skär löken i klyftor. Dela morötterna på längden och skär i sneda skivor.

Strimla fläsket. Stek det i oljan i en gryta. Låt lök och morötter steka med i några minuter. Häll av fettet och krydda med peppar. 

Blanda grädde mjölk och majsstärkelse. Rör ned det i grytan och låt koka ihop några minuter. Rör ned senap, och smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med pasta och blomkål. 

Onsdag: Fransk böngryta

Servera denna gryta tillsammans med en klick crème fraiche och ett gott bröd. Använd hela chilin om du gillar mat med hetta. 

Du behöver:
2 frp kidneybönor à 380 g
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk finhackad stjälkselleri
½ röd chili, finhackad
3 krm örtsalt
2 krm svartpeppar
1 krm kummin
1 msk balsamvinäger
1 frp krossade tomater à 500 g
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja

Till servering:
bröd
crème fraiche
färsk grovhackad basilika

Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem några minuter i olja i en tjockbottnad gryta, tillsammans med selleri, chili och kryddor. Rör om hela tiden. 

Häll av bönorna och spola av dem med kallt vatten. Lägg i grytan, och tillsätt vinäger, krossade tomater och tomatpuré. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar. 

Häll upp i skålar, och servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd. 

Torsdag: Sötpotatissoppa med asiatisk touch

En len, krämig och mättande soppa. Vill du ha lite mer tuggmotstånd, plocka lite morötter och sötpotatisbitar åt sidan innan du mixar, eller ånga lite broccoli att tillsätta i den färdiga soppan. Eller varför inte lite pumpa- eller solrosfrön i?

Du behöver:
ca ½ kg sötpotatis
2 stora morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 citrongräs
2 msk riven färsk ingefära
½ tsk chiliflakes
2 msk kokosolja
1 burk kokosmjölk à 400 ml
8 dl vatten
3 msk kycklingfond
1 msk limejuice
½ tsk svartpeppar

Till korianderolja:
1 kruka koriander
½ dl rapsolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Skala och skär sötpotatis och morötter i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräset, och banka på rotbiten med knivhandtaget.

Fräs lök, vitlök, citrongräs, ingefära och chili i olja i en gryta i cirka 5 minuter. Tillsätt sötpotatis, morötter, kokosmjölk, vatten och fond. Koka upp och låt soppan sjuda under lock tills rotsakerna är mjuka. 

Mixa under tiden ingredienserna till korianderoljan. Spara eventuellt några korianderblad att dekorera soppan med. 

Ta bort citrongräsbiten och mixa soppan slät. Smaka av med limesaft och krydda med salt och peppar.

Ringla oljan över soppan, och dekorera eventuellt med mer chiliflakes och korianderblad.

Fredag: Citron- och rosmarinkyckling med quinoa

Quinoan kan du byta ut mot pasta, ris, klyftpotatis eller vad du känner för. Kycklingen kan också tillagas i hela filéer. Tillagningstiden påverkas förstås. 

Du behöver:
4 portioner quinoa eller annat gryn
1 citron, rivet skal av samt 1 msk saft
600 g kycklingfilé
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ½ tsk rosmarin
2 dl lätt crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
200 g sockerärter

Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen. 

Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur juicen.

Skär kycklingen i mindre bitar, och stek i smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Blanda ned crème fraiche, citronjuice och smulad buljongtärning eller fond i pannan. Rör om och låt sjuda i cirka 8 minuter. 

Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt sockerärterna och låt koka upp. Ställ sedan åt sidan i 2 minuter, och häll av vattnet. 

Strö citronskalet över kycklingen, och servera quinoa och sockerärter till.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar