Den här veckan fyller vi på med recept på mat med livsmedel som går att förvara hemma en lite längre tid, för att undvika många turer i matbutiken. Trist eller skönt?
Måndag: Jeera Aloo – indisk kumminkryddad potatis
Vill du spara tid kan du koka potatisen dagen innan, gärna med skalet på för att bevara näring. Ett annat sätt att spara tid är att skala och tärna potatisen för att korta koktiden. Servera rätten som den är, alternativt tillsammans med indiskt bröd, ris eller linser.
Du behöver:
1 ¼ kg potatis
1 gul lök
1 röd chili (eller ca 2 tsk färdighackad fryst)
2 msk kumminfrön
1 ½ dl rapsolja
1 msk tomatpuré
1 dl hackad koriander, färdighackad finns i frysdisken
2 ½ msk mald koriander (frön)
1 msk kajennpeppar
½ dl socker
3–4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
Gör så här:
Koka potatisen om du inte gjort det.
Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Värm oljan i en gryta. Tillsätt kumminfrön och fräs tills de poppar. Blanda i lök och chili, och fräs tills det blir mjukt, cirka 5–10 minuter.
Tillsätt tomatpuré, båda sorternas koriander, kajennpeppar och socker. Pressa i vitlöksklyftorna och krydda med salt. Låt koka på svag värme i cirka 10 minuter.
Skär potatisen i bitar, cirka 2–3 cm stora, om du inte redan gjort det. Blanda ned dem i kryddblandningen, och låt potatisen bli varm.
Tisdag: Pasta aglio e olio
Lättlagad italiensk klassiker, suverän tillsammans med rikligt med parmesanost. Inget för vampyrer dock! Den här rätten är laddad med vitlök.
Du behöver:
1 dl pumpakärnor
½ kg spagetti
8 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
½ tsk chiliflakes
1 dl hackad persilja (finns i frysdisken)
1 citron, finrivet skal och saft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
rikligt med parmesanost till servering
Gör så här:
Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna tills de fått fin färg och poppar, lägg åt sidan.
Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet från pastan, men spara cirka 3 dl.
Finhacka vitlöken och fräs den i olja i cirka 2 minuter. Tillsätt kokvattnet, chiliflingorna och citronskalet, och sjud tills cirka en tredjedel av vätskan återstår. Rör ned persiljan, och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Servera med rikligt med riven parmesanost.
Onsdag: Asiatisk gryta med lax
En värmande fiskgryta som får smak av kokos, koriander och currypasta.
Du behöver:
4 portioner jasminris
500 g laxfilé
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 msk kokosolja
400 ml kokosmjölk
1 msk japansk soja
½ tsk chiliflakes
1 dl hackad koriander (finns i frysdisken)
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skär laxen i kuber och salt och peppra runtom.
Skala och riv vitlök. Hetta upp olja i en gryta och fräs vitlök och currypasta. Tillsätt kokosmjölk och soja och låt allt sjuda upp. Lägg ned laxkuberna och låt sjuda 6–7 minuter.
Smaka av med salt och chiliflakes. Strö över rikligt med koriander, och servera med nykokt ris.
Torsdag: Bön- och potatissoppa med bacon och pistou
En pistou är en provencalsk örtröra, lite av en fransk variant på pesto. Det hördes kanske på namnet? Om du har lite bröd i frysen kan du rosta det till, men den här soppan mättar rätt bra som den är.
Du behöver:
1 gul lök
½ purjolök
2 morötter
3 potatisar
1 pkt bacon
2 hönsbuljongtärningar
1 vitlöksklyfta
8 dl vatten
1 frp borlottibönor, à 400 g
Till pistou:
1 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
½ dl hackad basilika (finns fryst)
½ dl hackad persilja (finns fryst)
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar
Gör så här:
Skala och finhacka gul lök, finstrimla purjon. Skala och skär morötterna och potatisarna i små tärningar, cirka ½ cm stora. Skala vitlöksklyftan.
Strimla bacon, och stek i en stor gryta i 2–3 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Stek löken i baconfettet i cirka 3 minuter. Tillsätt purjo och morot, och smula ned hönsbuljongen. Fräs cirka 3 minuter. Tillsätt potatis och hälften av vattnet. Pressa i vitlöksklyftan och låt alltsammans småkoka under lock i cirka 10 minuter.
Mixa under tiden vitlök, basilika och persilja med en stavmixer. Blanda i tomatpuré, olivolja, salt och peppar.
Skölj bönorna och tillsätt dem och resten av vattnet i soppan. Låt koka upp. Rör ned hälften av baconbitarna och såsen. Toppa med resterande bacon och sås. Servera!
Fredag: Mangokyckling
En snabblagad rätt med få moment, för slutet på arbetsveckan. Favorit hos många barn såväl som vuxna.
Du behöver:
4 portioner ris
2 msk olja
500 g kycklingfilé
1 kycklingbuljongtärning
5 dl crème fraiche
1 dl mango chutney
1 purjolök
svartpeppar
ev. salt
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skär kycklingen i bitar, cirka 2 x 2 centimeter stora. Stek bitarna runtom i olja. Tillsätt crème fraiche, mango chutney och buljongtärning. Låt koka ihop lite.
Skölj och strimla purjolöken. Vänd ned den i kycklingen och koka tills den blivit lite mjuk. Om du tycker att såsen är för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
Smaka av med några varv på pepparkvarnen och eventuellt lite mer salt. Servera tillsammans med riset.