fbpx
Hem Lättlagat Fruktsallad – härliga varianter

Fruktsallad – härliga varianter

av Malin Toverud

En färgglad fruktsallad hör sommaren till. Fruktsallad fungerar bra som mellanmål, dessert tillsammans med grädde eller glass, eller som tillbehör till en lyxig frukost.

Det lyxiga med att göra en egen fruktsallad är att man kan välja de frukter man tycker allra bäst om. Här har vi samlat inspiration på hur du kan tänka kring presentationen av din fruktsallad, och vilka frukter som kan passa olika smaker eller teman. Kan man blanda frukt och bär i en fruktsallad? Absolut! Allt som gör fruktsalladen god är det bara att blanda i.

Om du vill ha fruktsallad till efterrätt kan du hyvla vit choklad på toppen, eller sticka ner rån på kanterna. 

När det gäller fruktsallader är det bara fantasin som sätter gränserna.

Uppdelad tallrik

Många tycker om att välja frukter själv och därför är det trevligt att lägga fruktsalladen på ett stort fat – uppdelat i olika fruktsorter – istället för att blanda allt i en skål. För en lite matigare fruktsallad är det bra att ha med banan som bas, och sen fylla på med frukter som du har i trädgården eller som är billiga i affären just nu.

Tänk också på att man äter med ögat. Blanda olika färger och former och komponera en tilltalande uppläggning. Vissa frukter kanske passar att skivas och andra frukter är bättre att skära i kuber. Om du har kiwi i fruktsalladen kanske du ska välja att ha röda äpplen, istället för gröna, för att fylla på med ytterligare en färg.

Blanda gärna olika konsistenser. Äpple och päron är knapriga, åt det hårda hållet. Kiwi och citrusfrukter är mjukare och saftigare. Annans är hårt men saftigt. För en extra lyxig känsla filea gärna apelsiner, satsumas och grapefrukt.

Om du har bär i fruktsalladen så lägg dem gärna i en hög i mitten och fyll på med strålar ut från mitten – tänk en sol. Bären är solkroppen och sen kommer en stråle med kiwikuber, en med skivade päron, en med mangokuber, en med bananskivor och så vidare.

Vill du ha något ytterligare sött i salladen kan du trycka ner chokladbitar eller rån mellan strålarna. prova dig fram!

Fruktsallad på spett

En perfekt avslutning på en buffé är fruktspett. Det ser trevligt ut och är lätt att äta även om man står upp. Även här gäller det att tänka på kompositionen. Tänk färg, form och konsistens. Här ska det också vara ganska små bitar så att man lätt kan dra av en fruktbit och äta i en tugga.

Blanda bär och frukt och filea gärna citrusfrukterna även här för en lyxigare känsla. På spett passar vindruvor perfekt och de fungerar att trä på hela. Variera gärna spetten så att du har några olika kombinationer av frukt – då kan alla gäster hitta ett spett som de tycker om.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar