fbpx
Hem DryckÖl Svenskt öl som passar till kräftorna

Svenskt öl som passar till kräftorna

av Malin Toverud

Kräftpremiären närmar sig och det är dags att köpa hem kräftor och dryck. Till kräftor passar öl perfekt. Ölen ger lite mättnad och hör kräftskivan till. Om du vill ha andra tillbehör till kräftorna passar det bra att baka en Västerbottenpaj. Det är också gott att ha något att doppa kräftorna i. Flera recept på dippsåser som passar till kräftorna hittar du här.

Men vad ska man då dricka till kalaset? Vi har plockat fram 5 svenska ölsorter som passar bra till kräftor. Vilken är din favorit?

Crocodile Glutenfri – 12:90 kronor

Den här ljusa lagern är glutenfri. Ölet produceras av Krönleins bryggeri som är ett familjeägt bryggeri sedan sex generationer. Det grundades av Anders Julius Appeltofft 1836 och ligger i Halmstad. Denna öl är gjord på pilsnermalt, majs och humle. Smaken beskrivs av Systembolaget som bördig med inslag av aprikos, citrus och ljust bröd. Ölet bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst och passar so sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna med hetta.

RajRaj Passion Statement – 29:90 kronor

Om man tänker att det ska bli ett svängigt kräftkalas kanske man ska satsa på den här syrliga berliner weisse-ölen som heter just RajRaj. Bryggeriet med samma namn som ölen tillverkas i Sjöbo kommun i Skåne. Färgen är gul och något oklar. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och syrlig med inslag av ljust bröd, passionsfrukt och kryddor. Ölet bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst och passar bra som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Goodness Grapecious IPA – 29:90 kronor

Från Vega Bryggeri i Göteborg kommer den här IPA:n. Ölet är gjort på kornmalt och humle och har en något oklar, ljusgul färg. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av pomelo, citron och ljust bröd. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Den passar som sällskapsdryck och till rätter av fisk och skaldjur.

Carlstad Bryggeri Breeze – 20 kronor

Från Karlstad i Värmland kommer den här sommarnyheten. Det är en ljus lager i internationell stil och den tillverkas av Carlstad Bryggeri. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av ljust bröd, halm, kryddnejlika och citrus. Det här ölet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck, till vegetariska rätter eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Ey’Bro – 7:90 kronor

Från Åbro Bryggeri hittar vi en ljus lager i internationell stil. Åbro grundades 1856 i Vimmerby av Per W Luthander. Sedan 1898 ägs företaget av familjen Dunge och är Sveriges äldsta familjeägda bryggeri. Smaken beskrivs som maltig med inslag av ljust knäckebröd, citron, örter och halm. Ölet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck och till rätter av fisk eller skaldjur.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar