Kräftpremiären närmar sig och det är dags att inhandla kräftor. De flesta sorterna är bra – oavsett om du väljer färska svenska kräftor eller jumbokräftor från Kina.
Något år hittade jag ett paket med ett helt fack med extra stjärtar, det blev väldigt populärt här hemma eftersom vi mest äter klorna och stjärten. Det stora facket i paketet innehöll dock hela djur, så att man kunde lägga upp fint på ett fat och skala några helt från början.
Vad äter man till kräftorna? Många serverar Västerbottenpaj till kräftorna för att få något matigare i magen. Här hittar du recept på några varianter av pajen. Det är också gott att ha någon sås till själva kräftorna. Här har vi tagit fram tre recept på kalla röror som passar att doppa kräftorna i.
Citronmajonnäs
Den här fräscha och smakrika röran passar perfekt till kräftorna.
Du behöver:
- 2 äggulor
- 1 citron
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl rapsolja
- 2 krm salt
Gör så här:
- Skölj och riv skalet från citronen.
- Pressa juice från citronen och vispa upp med äggulor, senap och salt.
- Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, medan du vispar. Det går bra att använda en elvisp, man behöver nämligen vispa mycket och hårt.
- När majonnäsen fått önskad konsistens rör du ner citronskalet i röran.
Ställ majonnäsen i kylskåp i 1 timme innan servering.
Chilimajo med rostad paprika
Den här majonnäsen blir så god! Rosta paprikor i ugn som ger smak åt den heta röran.
Du behöver:
- 2 röda paprikor
- 1 röd chili
- 1 vitlöksklyfta
- 2 skivor vitt bröd
- 2 äggulor
- 1 msk balsamvinäger
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk salt
- 3 dl rapsolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Halvera paprikorna och ta bort kärnhuset.
- Lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper med skalet uppåt. Rosta i mitten av ugnen tills de blivit mjuka och skalet börjar att spricka, det tar ungefär 20-30 minuter.
- Skölj paprikorna i kallt vatten och dra loss skalet.
- Skär de skalade paprikorna i mindre bitar.
- Kärna ur chilin och skär i bitar.
- Mixa paprika, chili, vitlök, vitt bröd, äggulor, balsamvinäger, paprikapulver och spiskummin.
Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du fortsätter att mixa. Smaka av med salt.
Chimichurri
Det här är en syrlig, klar sås med massor av härliga kryddor.
Du behöver:
- 2 krukor persilja
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl olivolja
- 2 citroner
- 1 tsk chiliflakes
- 1 krm salt
Gör så här:
- Skölj och hacka persiljan.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Blanda persilja, lök, vitlök, olja, juice från citronerna och chiliflakes i en skål.
Om såsen är för tjock tillsätter du mer olja. Smaka av med salt.