556
Sill är något som många äter runt midsommar, påsk och jul. Det finns dock en hel del svenskar som kommit på tjusningen med att laga till härliga sillrätter även på hösten. Att servera islandssill på en strand en tidig höstkväll brukar uppskattas av de flesta.
Kryddsill – det här behöver du:
- 2 salta sillar
- 10 kryddpepparkorn
- 1 rödlök
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl ättikssprit
- 05, msk senapsfrö
- 2 bitar ingefära
- 5 kryddnejlikor
Så här gör du:
- Rensa, filéa och flå sillen.
- Lägg filéerna i vatten över natten.
- Skala och hacka rödlöken.
- Krossa pepparkornen.
- Låt filéerna rinna av.
- Varva filéerna och samtliga ingredienser i en skål.
- Låt skålen med filéerna och kryddblandningen stå kallt i ca ett dygn (gärna lite längre).
- Skär sillen i bitar innan du serverar din rätt.
Lertallrikssill – det här behöver du:
- 2 – 3 salta sillar
- 2 gula lökar
- 2,5 msk ströbröd
- 1,5 dl grädde
- 1 knippa dill
Så här gör du:
- Rensa, filéa och flå sillen.
- Lägg filéerna i vatten över natten och låt dem rinna av.
- Skala de gula lökarna. Skiva dem tunt.
- Lägg lökarna i botten på ett smort ugnssäkert fat.
- Vänd filéerna i ströbröd och lägg dem sedan ovanpå löken.
- Stek filéerna i ugn vid 250 grader i ca 15 minuter.
- Hacka dillen.
- Tag ut fatet ur ugnen.
- Strö dillen över filéerna.
- Häll på grädden.
- Grädda i ytterligare 5 minuter.
- Servera med bakad potatis och tomatsallad.
Sill i paket – det här behöver du:
- 2 salta sillar
- En halv purjolök
- 2 hårdkokta ägg
- 1 knippa dill
- 2 msk smör
- 1 tsk grovstött svart-eller vitpeppar
Så här gör du:
- Rensa, filéa och flå fisken.
- Lägg filéerna i vatten över natten.
- Lägg varje sillfilé på ett folieark.
- Skala och hacka äggen.
- Ansa och finstrimla purjolöken.
- Hacka dillen.
- Fördela dill, purjolök och ägg på filéerna och strö över svart- eller vitpeppar.
- Vik ihop folien till jättetäta paket.
- Lägg dina paket på ett ugnssäkert fat och grädda i ugn (ca 250 grader i 20 minuter).
- Servera med bakad eller kokt potatis.
Tomatmarinerad sill – det här behöver du:
- 2 salta sillar
- 2 msk vinäger
- 1 msk olja
- 1 msk socker
- 4 msk chilisås (kan ersättas med tomatketchup)
- 3 msk finhackad dill
- 2 msk finhackad rödlök
Så här gör du:
- Rensa, filéa och flå fisken.
- Lägg filéerna i vatten över natten.
- Skär filéerna i 1 cm breda bitar. Lägg bitarna på ett fat.
- Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
- Häll din marinad över fisken.
- Låt sillen ligga i marinaden över natten.
- Servera fisken med kokta ägghalvor.
Facebook Kommentarer