Sillen hör svenska traditioner till. Förutom på midsommar kommer sillen fram även till jul och påsk. I själva verket ser smörgåsbordet i princip likadant ut vid alla tre högtider – förutom att skinkan griljeras på julen, äggen målas på påsken och jordgubbstårtan bakas till midsommar. Vissa hävdar till och med att julmusten bara byter etikett och blir påskmust till påsk. Men än så länge finns väl ingen midsommarmust?
Något som i alla fall är säkert är att sill passar till midsommar. Har ni några favoritsillsorter som ni tycker passar just då? Egentligen kan man nog äta vilken sillsort som helst på sommaren, men jag föredrar de krämiga varianterna som skärgårdssill och senapssill. Men en klassisk sill i klar lag går alltid hem. Här har vi tagit fram tre recept på sillsorter att lägga in till midsommarlunchen.
Skärgårdssill
Det här är min absoluta favorit och den går snabbt och enkelt att göra.
Du behöver:
- 2 förpackningar 5-minuterssill
- 2 dl majonnäs
- 3 dl gräddfil
- 1/2 kruka gräslök
- 1/2 kruka dill
- 2 burkar röd stenbitsrom
- 1/2 citron
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
Gör så här:
- Häll av sillen och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
- Skär sillen i bitar.
- Skölj och hacka dill och gräslök.
- Blanda majonnäs, gräddfil, stenbitsrom och juice från en halv citron.
- Lägg i sill, gräslök och dill och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg sillen i rengjorda glasburkar och sätt på lock.
Ett tips är att låta sillen stå i kylen i ett par dygn innan den ska ätas, då blir det riktigt krämig och god.
Citronsill
Det här är en fräsch sillvariant med klar lag som passar perfekt till midsommar.
Du behöver:
- 2 förpackningar 5-minuterssill
- 1 rödlök
- 1 citron
- 1 lime
- 3 dl vatten
- 1 dl ättiksprit
- 2 dl socker
- 3 kryddpepparkorn
- 3 lagerblad
Gör så här:
- Häll av sillen och skär den i bitar.
- Koka upp ättika, socker, vatten, kryddpeppar och lagerblad. Rör tills sockret har löst upp sig. Låt sedan svalna.
- Skölj och riv skalet av citronen och limen. Rör ner skalen i lagen.
- Skiva citronen och limen tunt.
- Skala och skiva rödlöken.
Varva lök, citron, lime och sill i en rengjord glasburk. Fyll på med lagen (när den har svalnat!) och sätt på locket. Även den här sillen mår bra av att stå minst ett dygn i kylskåp innan servering.
Snabb matjessill på sked
Det här blir ett trevligt tilltugg till midsommar.
Du behöver:
- 1 burk matjessill
- 10 färskpotatisar
- 0,5 dl crème fraîche
- 1/2 rödlök
- 1/4 kruka gräslök
- Svartpeppar
Gör så här:
- Koka färskpotatisen och låt svalna.
- Skölj och hacka gräslöken.
- Skala och hacka rödlöken.
- Häll av matjessillen och skär i bitar.
- Halvera potatisarna när de svalnat.
Lägg en halv potatis på en sked. Lägg på en matjessillsbit. Toppa med en klick crème fraîche, rödlök och gräslök. Strö över lite nymald svartpeppar. Bara att greppa en sked och äta. Mums!