Midsommarnatten är ljus och förhoppningsvis varm. Många stannar uppe lite extra länge för att fira att sommaren äntligen är här. På kvällen kan det vara gott att ha något att smaska på när man sitter uppe.
Förhoppningsvis tillåter vädret att man sitter utomhus och då kan man umgås med nära och kära på ett coronasäkert sätt. Här har vi plockat fram tre recept på smårätter som passar perfekt att bjuda på som vickning på midsommaraftonskvällen.
Heta kycklingspett
De här spetten kan du förbereda redan på morgonen och plocka fram när alla börjar bli småhungriga. Kycklingspetten blir härligt smakrika med spiskummin, koriander och chilipulver.
Du behöver:
- 20 grillspett av trä
- 2,5 kilo kycklingfilé
- 1 dl soja
- 0,5 dl neutral olja
- 2 tsk salt
- 2 tsk spiskummin
- 1 msk torkad koriander
- 1 msk torkad oregano
- 3 tsk chilipulver
- 3 msk chilisås (av ketchuptyp)
- 2 msk sesamfrön
Gör så här:
- Lägg grillspetten i blöt.
- Skär kycklingen i ca 2 cm stora bitar.
- Blanda soja, olja, salt, spiskummin, torkad koriander, torkad oregano, chilipulver och chilisås i en skål.
- Lägg kycklingbitarna i en stor bunke och häll över hälften av marinaden. Låt stå och marinera i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Trä kycklingbitarna på grillspetten. Lägg spetten på en bakpappersklädd plåt.
- Tillaga spetten i ugnen i 10-15 minuter, eller tills de är genomstekta.
- När du tagit ut plåten ur ugnen penslar du på resten av marinaden och strör över sesamfröna.
Ställ i kylskåp och plocka fram spetten i rumstemperatur 1 timme innan de ska serveras.
Tunnbrödrulle med parmaskinka och ruccola
De här tunnbrödrullarna är utmärkta att ta fram som vickning på midsommar.
Du behöver:
- 8 tunnbröd
- 250 gram ricottaost
- 1 vitlöksklyfta
- 10 gröna oliver
- 10 svarta oliver
- Salt och peppar
- 16 skivor parmaskinka
- 100 gram ruccolasallad
Gör så här:
- Hacka oliverna.
- Blanda ricottaosten med oliverna.
- Pressa ner vitlöksklyftan i röran och smaka av med salt och peppar.
- Bred krämen på tunnbröden och lägg på parmaskinka och ruccola.
- Rulla ihop bröden och skär dem på hälften, så att du får 16 rullar totalt.
Linda in rullarna i plastfolie och lägg i kylskåp tills det är dags att servera.
Spenatpirog med koriander
De här pirogerna går att äta både varma och kalla.
Du behöver:
- 250 gram färsk smördeg
- 1/2 kruka bladpersilja
- 2 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk mald koriander
- 1 krm cayennepeppar
- 200 gram babyspenat
- Salt och peppar
- Till pensling:
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- 2 msk sesamfrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj och hacka persiljan.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs löken och vitlöken i oljan i en stekpanna.
- Strö över spiskummin, koriander och cayennepeppar.
- Skölj och hacka persiljan.
- Tillsätt persilja och babyspenat och låt fräsa i ett par minuter.
- Kavla ut smördegen och skär i kvadrater (ca 7×7 cm).
- Lägg på fyllningen i mitten av varje degbit (lägg ingenting på kanterna).
- Vispa ägg och vatten och pensla kanterna med det. Vik över hälften av degen till en trekant. Tryck ihop kanterna ordentligt.
- Pensla utsidan av pirogerna med ägget och strö över sesamfrön.
Grädda pirogerna i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter, eller tills de fått en vacker färg.