Grillad halloumi är ljuvlig att ha i hamburgerbröd. Anledningen till att halloumi går bra att grilla är att osten har en så hög proteinhalt att den smälter först vid 135 grader, jämfört med andra ostar som smälter redan vid 55 till 82 grader. Det är därför osten går så bra att både grilla och steka. Istället för att smälta till en degig massa behåller halloumin sin spänst och får en krispig yta.
Halloumi tillverkas traditionellt på Cypern och från början gjordes den på fårmjölk. I dag görs halloumi även på get- och komjölk. Cypern arbetar hårt för att varumärkesskydda halloumi i EU. I USA fick Cypern varumärkesskydd på osten redan år 1990. I Sverige tillverkas halloumiliknande ostar, men på grund av det starka varumärkesskyddet så får osten inte heta halloumi – utan säljs under andra namn som till exempel eldost eller grillost.
Här har vi samlat två härliga recept på rätter med halloumi. Det går lika bra att laga rätterna på eldost eller grillost.
Currygryta med halloumi och kikärtor
Den här grytan är riktigt läcker och blir smakrik med curry, chilipulver och färsk ingefära.
Du behöver:
- 4 portioner ris
- 200 gram halloumi
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 tsk chilipulver
- 0,5 tsk curry
- 1 tsk gurkmeja
- 1 förpackning kokosmjölk
- 3 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1/2 zucchini
- 1 förpackning kokta kikärtor
- 1 msk riven ingefära
- 1/2 kruka koriander
- Olja att steka i
Gör så här:
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs löken i lite olja i en gryta.
- Tillsätt chilipulver, curry och gurkmeja och låt fräsa i ett par minuter.
- Tillsätt kokosmjölk och vatten.
- Smula ner buljongträningarna i grytan. Låt koka i 5 minuter.
- Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av.
- Skär zucchinin i tunna skivor.
- Skala och riv ingefäran. Hur du skalar ingefära på bästa sätt kan du läsa om här.
- Tillsätt zucchini, kikärter och ingefära och låt koka ytterligare 2 minuter.
- Skölj och hacka koriandern.
- Skär halloumin i kuber och stek i lite olja i en stekpanna tills de fått fin färg.
Toppa curryn med halloumikuber och koriander, och servera med ris och gröna ärtor.
Friterad halloumi
Att fritera halloumi är enkelt och blir väldigt gott. Du kan antingen fritera osten i kuber och använda som fyllning i tacos eller i sallader, eller fritera i stavar som snacks.
Du behöver:
- 400 gram halloumi
- 3 dl vetemjöl
- 3 ägg
- 4 dl panko
- 1 liter olja (till fritering)
Gör så här:
- Värm oljan (en neutral sort) till 170-180 grader i en stor kastrull.
- Skär halloumin i kuber eller stavar. Låt ligga och torka på hushållspapper.
- Vispa äggen i en djup tallrik.
- Häll mjölet i en annan djup tallrik och panko i en tredje tallrik.
- Vänd halloumibitarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko.
- Fritera några bitar halloumi i taget. Låt de friteras i 3-5 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Ta ut de ur kastrullen och låt rinna av på hushållspapper.
Doppa i crème fraîche, ketchup eller majonnäs. Mums!