fbpx
Hem DryckÖl Lokala ölnyheter – sommarens släpp

Lokala ölnyheter – sommarens släpp

av Malin Toverud

Sommaren är här och det är dags att plocka fram grillen och solstolen. I värmen är det härligt att ta sig en väl kyld öl. Systembolaget bjuder på flera intressanta nyheter ur det lokala och småskaliga sortimentet. Vi har hittat fem intressanta nykomlingar. Vilken tror du blir sommarens favorit?

Älska Majornas Bryggeri – 28 kronor

Det här är kanske en öl att älska till sommaren – namnet tyder i alla fall på det. Det är en session IPA från Göteborg tillverkad av Majornas Bryggeri. IPA:n innehåller kornmalt, havre och vetemalt och producenten uppger att ölen är veganvänlig. Smaken beskrivs av Systembolaget som humlearomatisk med tydlig beska och med inslag av passionsfrukt, mango, rosmarin, vitpeppar och grapefrukt. Den ska serveras vi 8-10 grader för att smaka som bäst, och passar bra som sällskapsdryck och till rätter av fläsk- eller lammkött.

Fjällen Åre Bryggcompagni – 33:30 kronor

Om man inte kan åka utomlands i sommar är det säkert många som kommer att semestern i fjällen istället. Och vad passar då bättre än att prova denna APA från Åre kommun i Jämtlands län? Som namnet antyder är det Åre Bryggcompagni som ligger bakom denna öl. Smaken beskrivs som fruktig med tydlig beska och med inslag av mango, rosmarin, ananas, honung och grapefrukt. Även den här drycken bör serveras vid 8-10 grader. Den passar bra som sällskapsdryck och till rätter av fisk och ljust kött.

Uppsala Brygghus AB Passion For Me – 29:90 kronor

En av sommarens nyheter är en Berliner Weisse från Uppsala Brygghus. Den innehåller kornmalt och vetemalt och passar bäst som sällskapsdryck. Drycken bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst, så den här drycken ska serveras lite svalare än de två tidigare nyheterna. Smaken beskrivs som fruktig och syrlig med inslag av passionsfrukt, vetebröd och citrus.  

Ett Jädra Surkart – 29:90 kronor

Den som gillar syrlig öl kanske ska testa den här surkarten från Jädraås Bryggeri i Gävle. Drycken har en en oklar, rödbrun färg och innehåller kornmalt, vetemalt och laktos. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och mycket syrlig med inslag av körsbär, hallon och jordgubbar. Även den här ölen ska serveras vid 6-8 grader och passar som aperitif eller sällskapsdryck.  

Lundabryggeriets Jubileum Festbier – 23:90 kronor

Lundabryggeriet i Skåne bjuder på en ekologisk ljus lager. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av ananas, surdegsbröd, honung, vitpeppar och apelsin. Drycken är gjord av kornmalt och bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Systembolaget rekommenderar ölen som sällskapsdryck och till rätter av ljust kött.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar