Om du tycker om kladdkaka måste du prova “mug cake”, eller muggkaka. Det är en efterrätt som görs direkt i en kopp i micron. Utsidan liknar en saftig chokladsockerkaka och insidan är löst rinnande.
Gillar du godis kan du ha en gömma i din muggkaka med en dumlekola eller geléhallon. Det är bara fantasin som sätter gränserna för din rinnande efterrätt.
Snabb muggkaka med kakao
Det går snabbt att göra muggkaka i micron. Tänk bara på att mikrovågsugnar varierar i effekt, så ha koll så att kakan inte rinner över eller blir för torr. Här är en klassisk variant utan krusiduller.
Du behöver:
- 20 gram smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk socker
- 1 msk kakao
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2 msk mjölk
Gör så här:
- Smält smöret direkt i koppen i micron.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Tillsätt mjölblandningen i koppen med smör.
- Häll i mjölken och rör till en slät smet.
- Grädda i micron på full effekt i ungefär 1 minut.
Ta ut muggen ur micron och pudra florsocker över kakan. Mums!
Muggkaka med kola
Den här muggkakan smaksätts med kolasås och dumle.
Du behöver:
- 30 gram smör
- 2 msk kakao
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk socker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 msk mjölk
- 1 msk kolasås
- 1 dumlekola
Gör så här:
- Smält smöret i koppen i micron.
- Blanda ihop kakao, vetemjöl, socker och bakpulver i en skål.
- Häll i mjölblandningen i koppen och rör runt.
- Tillsätt mjölk och kolasås och blanda till en smidig smet.
- Tryck ner en dumlekola i mitten av koppen och grädda i micron i ungefär 1 minut.
Ta ut koppen ur micron. Ringla på lite kolasås och riven choklad.
Vit muggkaka med hallon
Om du tycker om vit choklad kan du testa den här varianten.
Du behöver:
- 30 gram smör
- 2 msk socker
- 3 msk vetemjöl
- 1 krm bakpulver
- 1 ägg
- 1 msk crème fraiche
- 1/2 citron
- 3 rutor vit choklad
- Färska hallon (till garnering)
Gör så här:
- Smält smöret i koppen i micron.
- Vispa ihop ägg, socker, vetemjöl, bakpulver och crème fraiche i en bunke.
- Skölj och riv skalet av citronen.
- Blanda i citronskalet i bunken och rör till en smidig smet.
- Häll smeten i koppen med det smälta smöret och rör runt så att allt blandar sig.
- Lägg en ruta vit choklad på toppen och ställ in i micron.
- Grädda på full effekt i drygt 1 minut.
- Riv resten av den vita chokladen.
Toppa muggkakan med riven vit choklad och färska hallon.