Kvarg är en färskost som framställs av mjölk som mjölksyras. På senare år har fettsnål kvarg blivit populärt. Fetthalten regleras i produktionsprocessen genom tillsatsen av grädde. Men det finns nästintill fettfria produkter – till mer gräddiga varianter.
Kvarg innehåller höga halter proteiner, kalcium och fosfat. I Sverige lanserades kvarg redan 1985, men då under namnet kesella. Smaksatt kvarg – men till exempel vaniljsmak – används till desserter och mellanmål.
Här har vi plockat fram tre härliga recept med kvarg.
Laxtårta med kvarg
Den här laxtårtan är perfekt som förrätt eller drinktilltugg.
Du behöver:
- 8 skivor kavring
- 50 gram smör
- 4 gelatinblad
- 200 gram kallrökt lax
- 1/2 kruka gräslök
- 1 rödlök
- 1 citron
- 7 dl kvarg
- 0,5 tsk salt
- 1 krm rosépeppar
- 1 burk stenbitsrom (till garnering)
Gör så här:
- Smält smöret.
- Mixa brödet med det smälta brödet till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylskåp medan du gör fyllningen.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Skölj och hacka gräslök.
- Skala och hacka den röda löken fint.
- Skölj och riv skalet från citronen.
- Finhacka laxen.
- Blanda lax, gräslök (spara lite till garnering), kvarg, citronskal, pressad juice från citronen, salt och peppar i en bunke.
- Ta upp gelatinet ur vattnet och lägg i en liten kastrull. Smält på svag värme och blanda sedan i gelatinet i laxsmeten.
- Häll smeten på kavringbottnen och ställ in i kylskåp i 4 timmar.
Innan du serverar laxtårtan garnerar du den med resten av gräslöken, rödlöken och stenbitsrommen.
Citronsockerkaka
Den här sockerkakan blir härligt söt-syrlig med citron och kvarg. Kvargen gör också kakan saftig.
Du behöver:
- 100 gram smör
- 1 citron
- 1,5 dl socker
- 3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl kvarg
- 1 krm salt
- 1 msk bakpulver
- 1 msk florsocker (för garnering)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en form.
- Blanda socker och juicen från en citron i en bunke.
- Tillsätt ägg och vispa ihop.
- Blanda mjöl, salt och bakpulver och häll i bunken.
- Smält smöret och blanda ner det tillsammans med kvargen i smeten. Vispa till en slät smet.
- Häll smeten i den bröade formen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.
Ta ut och låt svalna något. Pudra över med florsocker.
Honungsäpplen med vaniljkvarg
Om du inte har tid att göra en äppelpaj är det här ett enkelt och gott alternativ.
Du behöver:
- 4 äpplen
- 25 gram smör
- 1 msk flytande honung
- 1 dl granola
- 2 dl vaniljkvarg
Gör så här:
- Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
- Stek klyftorna i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg.
- Ringla över honungen och blanda ihop.
Lägg upp äpplena i en pajform, strössla över granolan och servera med en klick vaniljkvarg.