Melon är läskande och sött och passar till frukost, förrätter och desserter. Eller varför inte göra en smoothie eller drink på melon?
När solen tittar fram brukar melonerna ta plats på fruktavdelningen i matbutikerna. Passa på att köpa hem melon när det är billigt. Här tittar vi på olika melonsorter och bjuder på två läskande recept.
Innehåller 90 procent vatten
Det är inte konstigt att melon är läskande, den innehåller nämligen ungefär 90 procent vatten. Melon tillhör gurksläktet och är ettåriga klängväxter. I kyligare länder odlas melonerna i växthus, och i varmare länder odlas de på friland. Kina och USA är några av de största producenterna av melon.
Olika sorter
Det finns ett antal olika varianter av melon. Nätmelonen är gul och klotrund med ett skrovligt nätmönster på skalet. Dess fruktkött är gulorange. Galiamelonen är en sorts nätmelon. Nätmelonen håller sig i upp till två veckor i kylskåp och ligger den framme i rumstemperatur håller den sig i upp till fem dagar.
Honungsmelonen har ett gult, glatt skal med längsgående fåror. Formen påminner om en amerikansk fotboll. Fruktköttet är ljusgult och en honungsmelon håller sig upp till 20 dagar i kylskåp. En variant av honungsmelonen är den så kallade Grodskinnsmelonen som importeras från Spanien. Det har fått namnet efter skalets färg som är gulgrönt med mörkare fläckar och strimmor.
Cantaloupmelonen är en lite mindre rund melon med grönaktigt, nätmönstrat skal. Fruktköttet är ljusgrönt eller orange.
Vattenmelonen är en stor rund melon med glatt, mörkgrönt skal. Fruktköttet är först vitaktigt men blir rött när melonen mognar. Fröna är platta, svartbruna och blanka. Vattenmeloner klarar sig i upp till 20 dagar i kylskåp och i rumstemperatur håller dem i drygt en vecka.
Melonisglass
Den här läskande isglassen är busenkel att göra och blir garanterat en succé hos stora och små.
Du behöver:
- 1 stor vattenmelon
- 1 lime
Gör så här:
- Dela melonen i bitar och skär fruktköttet i kuber.
- Mixa melonbitarna och pressa ner saften ur limen i melonsmeten.
- Sila smeten och fyll glassformar med melonsaften.
- Låt stelna i frysen i minst 6 timmar.
Ta ut en glass ur frysen och sätt dig i solen och njut!
Melonkuber med fetaost
De här melonkuberna blir en fräsch och läskande plockmat i vårsolen.
Du behöver:
- 2 meloner (gärna två olika sorter)
- 300 gram fetaost
- 1 dl soltorkade tomater (med olja)
- 1 tsk limejuice
- 1 tsk torkad oregano
- 1 krm svartpeppar
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Dela och skär melonerna i kuber.
- Häll av fetaosten och skär i lika stora kuber.
- Finhacka de soltorkade tomaterna.
- Blanda fetaosten med tomaterna och oljan tomaterna låg i (ca 0,5 dl).
- Tillsätt limejuice, oregano, salt och peppar. Blanda försiktigt och låt stå och marinera i 15 minuter.
- Trä upp en kub fetaost och en kub melon på tandpetare.
Servera på bricka tillsammans med ett glas bubbel.
2 kommentarer
Var finns receptet på bilden överst, inlagd vattenmelon?
Hej Roland, vi har inte skrivit något eget recept på inlagd vattenmelon, men prova att googla på det så kommer några härliga varianter upp. Somriga hälsningar från redaktionen