fbpx
Hem Recept Maträtter för den tunna plånboken

Maträtter för den tunna plånboken

av Redaktionen

Är du en jäktad student, en fattig pensionär eller en ensamstående förälder så vet du hur svårt det är att hitta mat som är billig och näringsrik på en och samma gång. Tack och lov finns det livsmedel som är både nyttiga och snälla mot plånboken. Fiskbullar kostar inte jättemycket, men hör ändå till svenskarnas favoritmat. Ägg är fulla av det så kallade goda kolesterolet samt antioxidanter som zeaxantin och lutein. Kombinerar du dessa livsmedel med frukt och grönsaker så kan du vara ganska säker på att du får i dig allt du behöver.

Ägg i tomatsås – det här behöver du:

  • 5 hårdkokta ägg
  • 1 burk tomater (färska eller konserverade)
  • 0,5 dl vatten om du valt färska tomater
  • 2 purjolökar
  • 1 tsk salt
  • 1 knippe persilja eller dill
  • Smör 

Så här gör du:

  • Ansa och strimla purjolöken.
  • Fräs löken i lite smör.
  • Skär sönder tomaterna.
  • Tillsätt de färska tomaterna och vattnet (eller de konserverade tomaterna med sitt spad).
  • Krydda.
  • Låt röran koka i 15 minuter.
  • Skala äggen och skär dem i halvor.
  • Lägg upp äggen på ett fat.
  • Häll tomatröran över dina ägg.
  • Hacka dillen och/eller persiljan och strö den över äggen och röran.
  • Ät röran som den är eller servera den med potatis.

Ostpanerade fiskbullar med champinjonfräs – det här behöver du:

  • 1 burk konserverade fiskbullar i buljong (ca 375 g)
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl riven ost (förslagsvis lagrad grevé- eller herrgårdsost)
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 0, 5 dl finhackad dill
  • 1 burk konserverade champinjoner i vatten (ca 125 g)
  • 1 msk smör

Så här gör du:

  • Låt fiskbullarna rinna av. 
  • Blanda osten med ströbrödet. 
  • Rulla fiskbullarna i blandningen.
  • Lägg dina panerade fiskbullar i en smord ugnssäker form.
  • Gratinera fiskbullarna i ugn (ca 250 grader) under 10 – 15 minuter.
  • Gör champinjonfräset medan du har fiskbullarna i ugnen. Börja med att skala och hacka den gula löken.
  • Låt de konserverade svamparna rinna av.
  • Fräs den gula löken i smöret över svag värme. Den ska bli mjuk utan att få färg.
  • Tillsätt svamparna och öka sedan värmen något.
  • Fräs alltsammans i ytterligare 8 – 10 minuter.
  • Tillsätt persiljan och dillen.
  • Strö blandningen över fiskbullarna.
  • Servera fiskbullarna som de är eller med potatis och sallad.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar