Nougat passar till det mesta, och är särskilt gott på glass och gräddtårtor. Att köpa nougat i affären kan kännas som det smidigaste alternativet, men du kommer bli betydligt mer stolt över dig själv om du gör nougatbräcken hemma i köket. Receptet är enkelt och bräcken tar inte alls lång tid att laga till.
Vad är nougat?
Nougat är en sorts konfekt där huvudingrediensen är antingen mandlar, hasselnötter, macadamianötter, valnötter eller pistach. Nougat brukar delas in i tre typer: fransk nougat, krokant och wienernougat. Den franska nougaten är vit, och dess bas utgörs av maräng som gjorts på honung och hårt vispad äggvita. Den här typen av nougat, som i de flesta länder går under namnet vit nougat, förekommer mest i de södra delarna av Europa. Den är en älskad julgodis i Italien, Spanien och Sydamerika. Den andra typen av nougat, kallad krokant, är betydligt hårdare än den vita varianten. Den är brun och består av karamelliserat socker och honung. Den tredje sorten, wienernougaten, är den i särklass vanligaste typen av nougat i Norden och Tyskland. Den är mjuk och gjord på nötter, kakaomassa, kakaosmör och socker.
Desserter där nougatbräck gör sig särskilt bra
Planerar du att baka en gräddtårta så är det en mycket god idé att ha små nougatbitar på tårtans tak. Fyller du tårtan med jordgubbar, smultron eller blåbär så kommer nougatbräcken passa ditt bakverk som handen i handsken. Även banantårtan brukar bli extra angenäm med nougat i toppen. Nougatbräck är också oförskämt gott i kombination med jordgubbsglass och apelsinsorbet.
Ingredienser:
- 2 dl hackad mandel
- 3 dl socker
- 0,5 tsk bakpulver
Så här gör du:
- Häll allt socker i en stekpanna med tjock botten. Pannan ska vara kall och osmord.
- Låt sockret smälta på svag värme, och rör smeten med en träsked hela tiden. När smeten är färdig ska den vara guldbrun och klar.
- Tag stekpannan från den varma plattan. Rör sedan ned bakpulvret och mandeln i det smälta sockret.
- Häll ut din nougatsmet på en plåt som du täckt med bakpapper.
- Ställ plåten i kylskåpet så nougaten stelnar.
- När nougaten blivit hård bryter du den i små bitar. Exakt hur små bitarna ska vara är en smaksak.
- Förvara bitarna torrt i en burk, och glöm inte att skruva på locket.
- Strö din nougatbräck på ditt bakverk eller din glass och njut av din skapelse.