fbpx
Hem DryckÖl Ölnyheter som passar i höst

Ölnyheter som passar i höst

av Malin Toverud

Kvällarna blir mörkare och kallare och det känns skönt att krypa upp i soffan under en filt. För att förgylla helgen plockar vi gärna fram en god öl. Vi har botaniserat bland Systembolagets nyheter för hösten, och hittat några intressanta sorter att prova.

Finn Coffee Stout – 32:90 kronor

Den här ölen av sorten imperial porter och stout släpps under hösten i Systembolagets tillfälliga sortiment. Stout tillverkas genom varmjäsning och sorten kommer ursprungligen från de brittiska öarna. Ölet är ofta mycket mörkt, nästan svart i färgen, vilket beror på att man använder hårt rostad malt i tillverkningen.

Just den här flaskan är svensktillverkad av producenten Brygghuset Finn. Brygghuset Finn grundades av Petter Lindholm och Simon Frennberg som träffades på en kurs  i entreprenörsskap. De utarbetade en affärsplan för ett fiktivt bryggeri på kursen, men bryggeriet blev senare verklighet. I slutet av 2013 hade de utrustningen på plats i lokalen bakom järnvägsstationen i Landskrona, och i början av 2014 lanserade bryggeriet sin första öl. Smaken på Finn Coffee Stout beskrivs av Systembolaget som rostad och maltig med inslag av pumpernickel, espressokaffe, tobak, lakrits, peppar och kakao. Drycken bör serveras vid 12-14 grader för att smaka som bäst, och passar som sällskapsdryck eller till rätter av mörkt kött.

New Belgium Trippel – 29:90 kronor

Även den här ölen ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment och har precis lanserats på Systembolaget. Ölen är bryggd i USA, men bryggaren har hämtat influenser från Belgien. Idéen till New Belgium Brewing föddes nämligen när Jeff Lebesch cyklade runt i Belgien ölbyar. När han kom hem till Fort Collins i Colorado hade han med sig både idéer och ingredienser från Belgien. New Belgium Triple har man bryggt sedan 1992, även om vi inte har kunnat köpa den på Systembolaget förrän nu.

Det här är en ale, som även den tillverkas genom varmjäsning, ofta vid normal rumstemperatur. En trippel tillverkas med ljust kandisocker och ljus pilsnermalt. Det är en gammal ölstil som härstammar från 1700-talet och alkoholhalten är ofta hög. New Belgium Trippel har en alkoholhalt på 8,5 procent. Smaken beskrivs av Systembolaget som nyanserad och något kryddig med liten sötma och inslag av aprikos, koriander, ljust bröd, honung, vitpeppar och mandarin. Drycken bör serveras vid 10-12 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av lamm- och nötkött.

Giesinger Märzen – 28:90 kronor

Från Tyskland kommer den här nyheten i märzen och wienerstil. Den här ölen är kalljäst och när jäsningen sker vid relativt låg temperatur får ölen mer karaktär av råvaran än av själva jäsningsprocessen. Märzen har sitt ursprung i Bayern och stilen började troligtvis bryggas redan på 1500-talet. På den tiden var det problematiskt att brygga öl under de varma sommarmånaderna, eftersom det inte fanns kylanläggningar, och då bryggde man istället i månaden mars (märk på tyska).

Just den här ölen tillverkas av Giesinger som ligger i München och som grundades år 2006 av Steffen Marx. Bryggeriets fokus ligger på ofiltrerad öl i bayersk stil. Smaken beskrivs som maltig med inslag av knäckebröd, torkade aprikoser, örter och apelsin. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och passar som sällskapsdryck och till vegetariska rätter, eller rätter av fisk eller ljust kött.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar