fbpx
Hem Soppor Tre enkla soppor

Tre enkla soppor

av Malin Toverud

Hösten är här och därmed även soppsäsongen. En värmande soppa är perfekt som lunch eller som lättare middag. Tillsammans med en bit bröd blir soppan en mättande måltid. På torsdagar kan man även festa till det med en klassisk kombination – ärtsoppa och pannkakor.

Soppa är också en praktiskt rätt att laga i storkok och frysa in. Den är perfekt att ta med som matlåda till jobbet eller att plocka fram till helglunchen.

Under hösten är det säsong på många rotfrukter, så det går att hitta billiga ingredienser i mataffären. Det första receptet går att göra på i princip vilka grönsaker som helst, så se efter vad som är billigt i  livsmedelsbutiken just nu, och laga en krämig grönsakssoppa av ingredienserna.

Krämig grönsakssoppa

Den här soppan går att göra på valfria grönsaker, så prova dig fram.

Du behöver:

  • 8 potatisar
  • 1 tomat
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 gram grönsaker (till exempel morot, paprika, broccoli, zucchini eller palsternacka)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 6 dl vatten
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl matlagningsgrädde (går att utesluta)
  • 1/4 kruka persilja
  • Olivolja

Gör så här:

  • Skala potatisen och skär i mindre bitar.
  • Skala och klyfta löken och skär även tomaten i klyftor.
  • Skölj och skär resten av grönsakerna i bitar.
  • Skala och hacka vitlöken.
  • Fräs grönsaker, potatis och lök i lite olivolja i en kastrull.
  • När grönsakerna har fått lite färg tillsätter du vatten, buljongtärningarna och svartpeppar.  
  • Koka upp soppan och låt koka tills potatisen och grönsakerna är mjuka.
  • Mixa soppan slät.
  • Tillsätt (om du vill) matlagningsgrädde. Om du inte vill ha grädde i soppan kan du späda den med vatten till önskad konsistens.

Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med persilja och nymalen svartpeppar.

Blomkålssoppa med knaperstekt bacon

Den här soppan är enkel att göra och blir supergod. Om du vill lyxa till den så kan du toppa soppan med riven parmesan.

Du behöver:

  • 2 stora blomkålshuvuden
  • 8 dl vatten
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl riven parmesan
  • 1 paket bacon

Gör så här:

  • Skär blomkålen i mindre bitar.
  • Fräs blomkålen i lite olja i en kastrull.
  • Tillsätt vatten, buljongtärningar, salt och peppar.
  • Koka tills blomkålen är mjuk.
  • Mixa soppan slät.
  • Klipp baconet i små bitar och stek i en torr panna tills baconet är knaperstekt.

Häll upp soppan i skålar och toppa med parmesan och knaperstekt bacon.

Matig köttfärssoppa

Den här soppan går hem hos både stora och små. Potatis och morot gör soppan mättande.

Du behöver:

  • 500 gram nötfärs
  • 4 potatisar
  • 1 morot
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 1,5 liter vatten
  • 3 köttbuljongtärningar
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 dl crème fraîche (2 dl i soppan och 1 dl till garnering)
  • Olivolja

Gör så här:

  • Skala potatis och morot och skär i bitar.
  • Kärna ur paprikan och skär i små bitar.
  • Skala och hacka löken.
  • Fräs potatis, grönsaker och lök i lite olja i en kastrull.
  • Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare någon minut.
  • Lägg i köttfärsen i kastrullen och fräs tills den inte längre är rosa.
  • Tills vatten, buljongtärningar, crème fraîche, salt och peppar.
  • Koka soppan tills potatisen och moroten är mjuk.

Häll upp soppan i skålar och toppa med en klick crème fraîche. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Harriet Asservik september 1, 2021 - 8:54 f m

Användbart

Svara

Skriv en kommentar