Vid ölbryggning är korn det vanligaste sädesslaget att använda. Men det förekommer även andra sädesslag. I veteöl är minst hälften av kornmalten utbytt mot vetemalt. Det gör att beskan ofta blir lägre och istället får speciella jäststammar blomma ut och avge aromer som ljust bröd, banan och kryddnejlika. Vetemalten orsakar ett kraftigt skum och därför serveras veteöl ofta i höga glas för att hantera skummängden.
Det finns olika sorters veteöl. Den tyska weissbier delas in i två underkategorier – “hefeweizen” där jästfällningen finns kvar och “kristallweizen” där jästfällningen har filtrerats bort.
Även Belgien har en lång tradition av att brygga veteöl, eller witbier som den kallas där. I de fransktalande delarna heter veteölen “biere blanche”, eftersom vetet gör ölen grumlig och nästan vit till färgen. Belgiskt veteöl började bryggas redan under medeltiden. Under de industriella lagerölens intåg under 1900-talets början försvann witbier, men nu har ölstilen kommit tillbaka. Till skillnad från tysk veteöl använder belgarna en mindre mängd vete, och dessutom omältat vete. Ölet smaksätts ofta med korianderfrö, apelsinskal och andra kryddor.
Även i Sverige har det blivit populärt att brygga veteöl. Här är tre nyheter på Systembolaget som alla är bryggda här.
Hyllie Der Lehrling Weizenbock – 31:90 kronor
Från Malmö kommer den här weizenbock-ölen. Weizenbock är en ölstil som bryggdes första gången år 1907 i Bayern. Den kombinerar de jästaromatiska egenskaperna hos ljust veteöl med de kraftiga och malliga inslagen i en bocköl – det vill säga starka och mörka lageröl. Den här burkens öl är något oklar och gulbrun till färgen. Producenten är Hyllie Bryggeri och ölet ingår i Systembolagets lokala och småskaliga sortiment. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av torkade aprikoser, vetebröd, banankaka, sirap och kryddor. Producenten uppger att det här ölet är veganvänligt. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till smakrika vegetariska rätter eller till rätter av ljust kött.

Munklägrets Festweisse – 25:90 kronor
Från Eskilstuna i Södermanlands län kommer den här hefeweizen-ölen. Det är den tyska varianten av veteöl där jästfällningen finns kvar. Färgen är oklar och gulbrun. Producenten är Munklägrets Microbrasserie och leverantören är Eskilstuna Ölkultur AB. Även denna ingår i Systembolagets sortiment för lokalt och småskaligt. Smaken beskrivs som kryddig med inslag av banan, vetebröd och kryddnejlika. Den här ölen bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och den passar till vegetariska rätter eller rätter av ljust kött, gärna med kryddstark smaksättning.

Autumna Festum – 26:90 kronor
Ytterligare en öl från Malmö återfinns bland höstens nyheter. Det är en witbier – alltså den belgiska varianten av en veteöl. Den här ölen är också oklar, men lite ljusare till färgen, den är nämligen gul. Perfectly Squared Brewing står bakom den här flaskan, som ingår i Systembolagets sortiment för lokalt och småskaligt. Smaken beskrivs som brödig med inslag av ljust knäckebröd, kryddor och citrus. Den här witbier-ölen bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Den passar som sällskapsdryck och till kryddstarka vegetariska rätter och rätter av ljust kött.
