fbpx
Hem Råvaror Lingon – allt om bäret och recept

Lingon – allt om bäret och recept

av Malin Toverud

Hösten är här och det är dags att bege sig ut i skogarna och plocka lingon. Lingonen mognar i augusti/september beroende på var i landet du befinner dig. Bären trivs i halvskugga i fuktig jord. På de håll där det har varit torrt och varmt under sommaren är det svårare att hitta lingon. De tycker om vätska. Kyla är dock inga problem för lingonen. De klarar nämligen temperaturer ner till minus 40 grader. I Sverige hittar man lingon i gles barrskog och de tycks trivas som bäst nära tall.

Om du ska plocka mycket lingon rekommenderas en bärplock. Då sveper du bara bärplocken över plantan och får mig dig mycket bär åt gången. Plockar du på detta sätt är dock mycket av resningen kvar att göra när du kommer hem.

Lingonen är syrliga och sägs kunna lindra urinvägsinfektion. Annars innehåller bären en mängd nyttigheter som vitamin A, B och C samt kalium, kalcium, magnesium och fosfor. Tack vare dess höga halt av bensoesyra är hållbarheten hög även när du inte använder mycket socker i till exempel sylt och saft.

Rårörda lingon, eller lingonsylt, är gott till vilt, köttbullar, blodpudding, kroppkakor, fläskpannkaka eller som en klick på havregrynsgröten. Lingon passar också bra till pepparkaka så frys gärna in några lingon och baka en cheesecake med pepparkaksbotten till glöggmyset senare i hösten som du toppar med lingonen. Det blir garanterat en succé.  

Snabb lingonsylt

Eftersom lingon innehåller konserveringsmedlet bensoesyra naturligt behöver du inte tillsätta något annat konserveringsmedel när du kokar sylten. En oöppnad burk håller sig länge i kylen.

Du behöver:

  • 1 kg lingon
  • 2 dl vatten
  • 5 dl strösocker

Gör så här:

  • Rensa och skölj lingonen.
  • Häll lingon och vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka i 10 minuter och skumma sedan av.
  • Tillsätt sockret, lite i taget, och rör tills det har löst upp sig.
  • Ta av kastrullen från plattan och låt svalna lite innan du häller upp sylten på varma, rena glasburkar.

Sätt på locket och låt svalna helt innan du stoppar burkarna i kylskåpet.

Klappgröt

Klappgröt, eller vispgröt som den kallas i Finland (finska ordet vispipuuro), är en mannagrynsgröt med lingon. Det är en syrlig efterrätt med en oerhört läcker rosa färg. Om du kokar lingonsylt så är det perfekt att använda skummet från syltningen till klappgröten, annars går det bra att använda lingonsaft.

Du behöver:

  • 2 dl koncentrerad lingonsaft (eller skum från syltning)
  • 5 dl vatten
  • 1 dl mannagryn
  • 1 klyfta citron
  • 1 msk strösocker

Gör så här:

  • Blanda saft och vatten i en kastrull och koka upp.
  • Blanda i mannagrynen under kraftig vispning och låt sjuda enligt anvisningarna på mannagrynspaketet.
  • Ta av gröten från plattan och vispa den luftig.
  • Pressa ner juicen från citronklyftan i gröten och tillsätt sockret. Rör runt.

Servera klappgröten med mjölk (gärna röd). Mums!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar