Med ljusare dagar får vi mer energi. Kanske är det nu det känns kul att komma iväg till träningen du lovade vid nyår att du skulle satsa på? Eller träffa de vänner du inte hunnit med på ett tag. Här kommer fem lättlagade recept som förhoppningsvis kan underlätta din vardag, så du får tid och ork till annat.
Måndag: Nudlar med shiitake, broccoli och cashew
Veckan inleds med en immunstärkande, snabb wok.
Du behöver:
4 portioner valfria nudlar
1 msk rapsolja
100 g shiitake, eller champinjoner om du föredrar det
500 g broccoli
2 morötter
1 knippe salladslök
1 msk kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
100 g cashewnötter
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj hastigt och häll över olja.
Ansa svampen och skär i bitar. Dela broccolin i mindre buketter. Skala och hyvla morötterna i långa strimlor. Strimla salladslöken.
Fräs svampen tillsammans med broccolibuketterna, morotsstrimlorna och vårlöken. Häll över sesamolja, soja, vitlök och ingefära. Rör ordentligt och fräs i någon minut.
Rör i nudlarna och låt dem bli varma. Lägg upp i skålar och toppa med nötter. Om du vill du erbjuda till exempel teriyakisås eller sweet chilisås vid sidan av.
Tisdag: Fiskgratäng med citron och dill
En snabblagad fiskgratäng som även barnen brukar gilla. Om du använder fryst fiskfilé behöver du tina den först för att den ska hinna bli helt tillagad i ugnen.
Du behöver:
400 g vit fiskfilé, torsk, kolja eller liknande
½ tsk vitpeppar
50 g sockerärter
1 dm purjolök
½ tsk salt
Till sås:
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
1 citron
1 dl finhackad dill
Till potatismos:
1 kg mjölig potatis
2 msk smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen och koka i saltat vatten. Skär den gärna i mindre bitar så kokar den snabbare. Mosa den med en potatisstomp, eller använd en potatispress. Tillsätt smör, mjölk och salt och rör till fluffigt mos.
Koka upp crème fraiche, vatten och buljongtärning. Riv skalet av citronen och tillsätt i såsen. Rör ner dillen och smaka av med saft från ungefär halva citronen.
Lägg fisken i en eldfast form. Salta och peppra. Lägg potatismosen runt om. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Strimla purjolök och sockerärter att toppa gratängen med vid servering.
Onsdag: Gräddig pasta med parmesan och spenat
Veckans snabbaste rätt, flytta till den dag då du vet att du har som mest bråttom eller är som tröttast.
Du behöver:
400 g färsk pasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl grädde
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g riven parmesanost
70 g babyspenat
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Skala och hacka under tiden den gula löken och vitlöken. Fräs dem i smöret utan att de tar färg.
Tillsätt grädde, salt och peppar, och låt såsen småsjuda cirka 5 minuter, tills grädden tjocknar till en krämig konsistens.
Blanda den kokta pastan med gräddsåsen. Vänd ned parmesanost och babyspenat. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
Tips! Om du vill ha lite mer tuggmotstånd kan du servera rostade pinjenötter till, hackade valnötter eller grovriven parmesan.
Torsdag: Enkel minestrone
Använd de grönsaker du har hemma, och rör i de bönor du gillar. Soppan mättar bra, men ett bra surdegsbröd är gott till!
Du behöver:
1 zucchini
4 tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 frp passerade tomater à 400 g
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
4 portioner pasta, gärna spaghetti som du bryter i mindre bitar, eller risoni
300 g bönor av valfri sort
svartpeppar
salt
100 g babyspenat
Gör så här:
Skölj och skär tomat och zucchini i bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs alltsammans tillsammans med timjan och rosmarin i olja i ett par minuter.
Fyll på med vin och passerade tomater. Låt alltsammans puttra någon minut
Häll i buljongen. Rör ned pastan. Koka tills pastan är al dente.
Vänd försiktigt ned bönorna och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar, och toppa med färsk spenat.
Fredag: Indiska butter chickpeas
Butter chicken är en indisk delikat klassiker. Här har den blivit vegetarisk, när chicken blivit chickpeas.
Du behöver:
75 g smör
2 gula lökar
1 ½ tsk salt
4 klyftor vitlök
1 msk färsk riven ingefära
2 tsk mald spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk garam masala
1 liten kanelstång
1 frp krossade tomater à 400 g
1 frp kokosmjölk à 400 ml
2 frp kikärter à 230 g
mald cayennepeppar, valfritt
4 portioner ris till servering
1 kruka koriander till servering
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Smält smöret på medelvärme värme. Hacka den gula löken och lägg i den i smöret tillsammans med ½ tsk salt. Bryn långsamt tills löken är gyllene och lite brun i kanterna, cirka 20 minuter. Rör om då och då. Undvik att frestas att höja värmen för att snabba på processen, så slipper du bränt smör.
Vänd ner vitlök och ingefära, och fräs cirka 1 minut. Krydda med spiskummin, paprikapulver, garam masala och kanel och låt puttra ytterligare ½ minut.
Tillsätt tomaterna och kokosmjölken samt resterande salt. Låt koka upp och koka i ungefär 10 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt kikärterna och eventuellt cayennepeppar. Låt koka i ytterligare cirka 10 minuter.Rör om då och då. Smaka eventuellt av med mer salt.
Servera kikärtsgrytan med ris och hackad koriander.