fbpx
Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 51

Veckans enkla recept – vecka 51

av Maria Starberg

På söndag infaller vintersolståndet, årets längsta natt. Sedan vänder det! Tänd ljus medan du dukar middagsbordet, så känns det kanske lite bättre. 

Måndag: Spenat- och tomatpaj med parmesanost

Den här pajen görs utan pajdeg, så komplettera gärna med ett gott rostat bröd.

Du behöver:
200 g spenat
1 ½ msk olivolja
havssalt
400 g körsbärstomater
8 ägg
40 g finriven parmesanost
svartpeppar 

Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader. 

Lägg spenaten i en gryta med olivolja och lite salt. Värm tills spenaten sjunker ihop. Häll den i en sil över en skål, och pressa ur det mesta av vätskan. 

Skär tomaterna i halvor. Smörj en pajform. Lägg i spenaten, och fördela tomathalvorna ovanpå. 

Vispa äggen med en gaffel, och lägg i parmesan och peppar. Häll smeten över spenat och tomater, och grädda cirka 15 minuter, eller tills äggen stannat. 

Tisdag: Pasta med salsicciafräs och pecorino

En snabblagad, väldigt smakrik pastarätt. Ingredienslistan ser kanske lång ut, men mest är det saker som du bara slänger i. Pröva med andra örtkryddor om du föredrar det, men anpassa då mängden.  

Du behöver:
4 portioner spagetti
2 krm salt
250 g körsbärstomater
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk torkad basilika
1 tsk chiliflingor
400 g färsk salsiccia
2 msk tomatpuré
½ msk balsamvinäger
1 ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm salt
1 krm svartpeppar
½ citron, rivet skal av
75 g pecorino

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 

Skala och och finhacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med basilika och chiliflakes. Klipp upp salsiccian och ta bort skinnet. Låt färsen fräsa med så att den blir genomstekt. Mosa den lite med en trägaffel. 

Skölj och halvera körsbärstomaterna.

Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, körsbärstomater, vatten och buljongtärning. Låt alltsammans puttra på medelvärme i 5–10 minuter. Smaka av med salt, peppar och rivet citronskal. Servera till pastan och grovriven pecorino. 

Onsdag: Bakad lax med grönkål och sparrispotatis

Saftig lax, stekt grönkål och bakade mumsiga sparrispotatisar – lätt, snabbt och supergott!

Du behöver:
en rejäl näve bredbladig persilja
en rejäl näve vattenkrasse
en rejäl  näve dill
½ kg sparrispotatis
varmpressad rapsolja
4 bitar lax à cirka 125 g
4 vitlöksklyftor
olivolja
400 g grönkål eller savoykål
½ tsk mald, torkad chili
havssalt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. 

Skölj örtkryddorna var sort för sig, och lägg dem på hushållspapper att torka. 

Skrubba och torka potatisarna, gnid in dem i rapsolja och salt. Grovhacka persiljan och blanda med potatisen. Lägg dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper och baka i 25 minuter.

Baka laxen i en annan form med bakplåtspapper i cirka 12 minuter. 

Skala vitlöksklyftorna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i olivolja och lägg på hushållspapper. 

Skär bort eventuella grova, tjocka mittsträngar och bladfästen från kålen. Skär den i mindre bitar. Skölj noga, och slunga dem torra. Stek kålen i 1 msk olivolja. Krydda med salt, peppar och chili. Smaka av. Blanda ned vitlökschipsen. 

Grovhacka dillen. 

Servera laxen med kål, potatis och örtkryddor. 

Torsdag: Morotssoppa med ingefära och chili

Servera gärna soppan med antingen stekt halloumi, matyoghurt blandad med riven ingefära eller rostade kokoschips och pumpafrön. 

Du behöver:
cirka 8 normalstora morötter
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
½ röd chilifrukt
cirka 7 dl grönsaksbuljong
2 dl kokosmjölk
5 cm ingefära
½ citron, saften av
rapsolja
salt
svartpeppar

Gör så här:
Skala och grovhacka den gula löken. Skala och skiva vitlöken. Skölj och skiva chilin. 

Hetta upp olja i en stor kastrull, och fräs lök, vitlök och chili. 

Skala och skär morötterna i grova bitar. Lägg den i grytan, tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka upp. Sänk värmen och låt koka tills morötterna mjuknat, cirka 10 minuter. 

Häll i kokosmjölken, pressa i citronsaften, och riv ned ingefäran. Mixa allt till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar, och servera med eventuella tillbehör. 

Fredag: Färskostfylld lövbiff med klyftpotatis

Mat som nästan lagar sig själv när du är lite trött efter en hel arbetsvecka. 

Du behöver:
1 kg fast potatis
varmpressad rapsolja
600 g lövbiff
150 g färskost vitlök och franska örter
250 g färska champinjoner
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
½ köttbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
grönsallad till servering

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisen. Vänd den i olja i en långpanna, salta, och ställ in i ugnen tills potatisarna är färdiga, cirka 30 minuter beroende på potatisklyftornas storlek. 

Gör i ordning grönsalladen. 

Skölj eller putsa och skiva champinjonerna. 

Lägg ut lövbiffarna. Salta, peppra och lägg på en klick färskost på varje. Rulla ihop dem till små paket, fäst eventuellt med en tandpetare. Stek dem runt om. Stek champinjonerna tillsammans med lövbiffen, krydda med lite salt och peppar. 

Häll på crème fraiche, buljong, soja och vatten. Låt sjuda ihop, och klicka i eventuell resterande färskost. Rör om och smaka av med salt och peppar.

Servera tillsammans med potatis och en grönsallad. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar