Dämpa belysningen, tänd ljus och varva ned vid veckans middagar.
Måndag: Mozarellabakad aubergine
Servera eventuellt tillsammans med vitlöksbröd.
Du behöver:
2 auberginer
3 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
250 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
300 g mozzarella
salt och peppar
färsk basilika
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen på längden. Pensla auberginerna med 2 msk olivolja, och lägg dem med den köttiga sidan upp i en ugnsform. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.
Hetta under tiden upp resterande olja i en stekpanna, fräs lök och vitlök tills allt börjar bli mjukt och få färg. Häll i tomaterna och tomatpurén och låt sjuda i 5 minuter eller tills såsen börjar bli tjock.
Ta ut auberginerna ur ugnen, och täck varje halva med tomatsås och mozzarella skuren i tunna skivor. Krydda med salt och peppar, och sätt in i ugnen igen i 4–5 minuter så osten smälter. Strö över basilikablad och servera.
Tisdag: Snabb laxpasta med lime
Snabbt, sött och syrligt – perfekt för en dag som slutar på g.
Du behöver:
300 g pasta
400 g laxfilé
2 dl lätt crème fraiche
½ hönsbuljongtärning
1 msk flytande honung
1 lime, rivet skal och pressad saft
svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skär laxen i tärningar. Blanda crème fraiche, smulad buljongtärning, honung samt skal och saft från lime i en kastrull. Låt koka upp. Lägg i laxen och låt koka någon minut. Servera till pastan.
Onsdag: Indonesisk kyckling
Smakrik kycklinggryta som sköter sig i stort sett själv på spisen. Servera gärna med en klick matyoghurt.
Du behöver:
1 kg valfria kycklingdelar
2 msk kokosolja
2 stora gula lökar
½ banan
1 syrligt äpple
1 ½ msk curry
1 ½ msk kinesisk soja
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (400 g)
sambal oelek, efter smak
4 portioner ris eller couscous
Gör så här:
Bryn kycklingdelarna i lite kokosolja i en stekpanna, flytta över till en rymlig gryta.
Skala lök och äpple. Hacka löken och skär äpplet i små tärningar. Bryn allt detta i stekpannan och strö över curry. Lägg efter ett par minuter över det hela i kycklinggrytan. Blanda i vitlök, soja, tomater, tomatpuré och tunna bananskivor. Låt koka upp och sedan småputtra i cirka 25 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Smaka av med sambal oelek för hetta enligt eget tycke.
Koka ris eller couscous att servera till.
Torsdag: Rosa pannkakor med getostcrème
Sylten är väck, och grönsaker tillagda. Ett försök att gå mot en nyttigare vardag.
Du behöver:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
4 stora inlagda rödbetor
olivolja
smör till stekning
3 dl yoghurt
80 g getost
1 liten vitlöksklyfta (eller ta en halv)
1 krm salt
½ msk olivolja
finrivet skal av ½ citron
70 g babyspenat
70 g ruccola
2 avokado
2 msk olivolja
saften av ½ citron
50 rostade pinjenötter
2 msk färsk timjan
flingsalt
Gör så här:
Vispa ihop mjöl, mjölk och salt till pannkakorna, tillsätt mjölet och vispa noga. Låt det stå och svälla en stund. Rosta pinjenötterna om du behöver göra det.
Mixa getosten, med citronskal, vitlök, salt, olivolja och lite av yoghurten till en sås. Blanda med resten av yoghurten och ställ kallt.
Finhacka rödbetorna och vänd ned dem i pannkakssmeten. Stek fina pannkakor i smöret.
Dela, och kärna ur avokadon. Gröp ur köttet och skär i tärningar. Lägg upp på fat tillsammans med spenat och ruccola. Droppa över olivolja och citronsaft, och strö över flingsalt.
Servera pannkakorna med salladen och getostcrèmen, strö över pinjenötter och timjan.
Fredag: Hamburgare med kålrotsslaw
Blanda barbequesås i hamburgarna, och minns sommarens grillkvällar.
Du behöver:
800 g fast potatis
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 stor gul lök
1 huvud romansallad
3 tomater
4 hamburgerbröd
200 g kålrot
200 g vitkål
½ fänkålshuvud
1 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
salt och peppar
500 g nötfärs
½ dl barbequesås
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
barbequesås till servering
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba och klyfta potatisen, lägg i långpanna. Ringla över olja, strö över salt, och blanda ordentligt. Ställ i ugnen i cirka 25 minuter. Vänd gärna på potatisklyftorna ett par gånger under tiden.
Skala och grovriv kålroten. Ansa och strimla fänkålen. Strimla vitkålen. Lägg alltsammans i en skål, och blanda med crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
Lägg färsen i en bunke. Blanda med barbequesås, salt och peppar. Dela i fyra delar och forma till tunna hamburgare. De drar ihop sig under stekning. Stek i smör, 3–4 minuter på varje sida.
Skala, dela och skiva löken. Skiva tomaterna. Riv salladen i mindre bitar. Värm gärna hamburgerbröden i en torr, het stekpanna. Fyll bröden med hamburgare, grönsaker och coleslaw. Servera tillsammans med klyftpotatisen och gärna extra barbequesås.