fbpx
Hem Råvaror Havre – en riktig hälsobomb

Havre – en riktig hälsobomb

av Maria Starberg

Havre har mer protein, vitaminer, kolhydrater och näringsämnen än andra spannmål, och finns tillgängligt året runt utan att gräva hål i plånboken. Havregrynsgröt till frukost mättar rätt bra, men det finns så många fler skäl att äta havre. 

En utmärkt näringskälla

Av våra fyra inhemska spannmålssorter – vete, havre, råg och korn – är havre det mest näringsrika. Det innehåller mer fett än de övriga, och 80 procent av fettet är omättat. Havre innehåller stora mängder fibrer, antioxidanter, B-vitaminer och proteiner, och är dessutom en bra källa till mangan, magnesium, koppar, zink och järn. 

Allra bästa näringen får du om du väljer fullkorn. De flesta fiberhavregryn som säljs i butikerna innehåller vetekli, så läs på förpackningen för att få med hela havregrynen, eller tillsätt havrekli själv. 

Bra för glutenintoleranta

Gluten är en proteinsammansättning som finns i många spannmål. Den proteinsammansättning som finns i havre ser så pass annorlunda ut att havre räknas som glutenfritt, och nästan alla, även glutenintoleranta, kan äta havre utan problem. 

Alternativ för laktosintoleranta

Havre är det enda spannmål som innehåller avenalin, ett grönsaksliknande, vattenlösligt lagringsprotein som gör att man kan tillverka havremjölk – ett utmärkt alternativ till komjölk för den som är laktosintolerant. 

De kolesterolsänkande betaglukanerna

Havre innehåller en fiberbeståndsdel som heter betaglukan. I vattenlösning bildar den en gel, och i vår tunntarm fångar denna gel upp gallsyra och för den med sig ut ur kroppen. Levern hämtar kolesterol ur blodbanan för att kunna producera ny gallsyra, och på så sätt sänks blodfetterna. En enda portion om dagen av gröt gjord på havrekli – två portioner om du väljer havregryn – ger den kolesterolsänkande effekten.

Bra för diabetiker

Betaglukanerna gör också att näringsupptaget i tunntarmen går långsammare, vilket håller blodsockret på en jämnare nivå. 

Nyttiga fibrer för magen

Magen älskar fibrer. De lösliga fibrerna i havre hjälper till med att förebygga förstoppning, men de minskar också mängden magsyra och galla. Havregrynsgröt är på så sätt bra för att slippa halsbränna, men om den väl dykt upp sägs det hjälpa att tugga länge på en matsked havregryn. 

Kan förebygga cancer

Forskning tittar framför allt på hur lignaner, ett fytoöstrogen som finns i bland annat havre, verkar kunna förebygga hormonellt betingad cancer, som bröstcancer och prostatacancer, men mer forskning behövs. 

En väldigt kort historia om havre

De tidigaste havreodlingarna kan spåras till området runt Medelhavet vid början av vår tideräkning. I Västeuropa började man odla havre först under bronsåldern, och i Sverige blev havreodling inte allmän förrän under 1700-talet. 

I många kulturer har man ansett att människor inte kan äta samma kost som sin boskap. I romarriket var havre kreatursfoder, punkt slut. Medan England var en del av romarriket, åt man dock havre med god aptit i Skottland som inte stod under romerskt inflytande. Engelsmännen hånade skottarna. “Havren är känd som mat åt männen i Skottland, åt hästarna i England”, sade de. Varpå skottarna svarade “Men så är också England känt för sina hästar, medan Skottland är känt för sina män!” Frågor på det?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar