Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 47

Veckans enkla recept – vecka 47

av Maria Starberg

Fem rätter som du lätt kan variera enligt tycke och smak. Släpp loss din kreativitet!

Måndag: Wokade grönsaker med nudlar

Variera grönsaker efter smak och vad du har hemma. Det här är en bra grund för att rensa kylskåpet på sådant som annars skulle kunna hamna i matavfallet. Vill du så kan du också blanda i halloumi, lax, räkor, kyckling eller annat kött. 

Du behöver:
4 portioner nudlar
2 msk riven färsk ingefära
3 dl vatten
2 msk soja
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
3 msk strösocker
½ msk majsstärkelse
600 g blandade grönsaker
1 msk rapsolja
salt och peppar

Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Blanda ingefära, vatten, soja, tomatpuré, sambal oelek och strösocker i en kastrull. Vispa ned majsstärkelsen och låt koka några minuter under omrörning.

Skär grönsakerna i bitar och woka i oljan i het stekpanna i cirka 5 minuter. Häll över såsen, och servera tillsammans med nudlarna. 

Tisdag: Thailändsk kycklinggryta med ananas

Styrkan varieras lätt med mängden currypasta. Det går utmärkt att peta ned till exempel en överbliven morot i strimlor, eller några buketter broccoli eller blomkål, men beroende på mängd kan du vilja justera mängden ananas, buljong och currypasta. 

Du behöver:
2 vitlöksklyftor
½ kg kycklingfilé
½ purjolök
2 msk kokosolja
3 tsk röd currypasta
1 burk konserverad ananas i bitar (567 g)
1 burk lätt kokosmjölk (400 ml)
3 limeblad
1 hönsbuljongtärning
150 g sugarsnaps, färska eller frysta
2 msk hackad färsk mynta
4 portioner ris

Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Strimla kycklingen. Skölj och strimla purjolöken. 

Bryn kycklingen i kokosoljan. Tillsätt vitlök och currypasta och låt fräsa cirka en halv minut. Tillsätt kokosmjölken, limebladen, 1 dl av ananasspadet och hälften av ananasbitarna. Låt koka i 7–8 minuter. 

Tillsätt purjolök och sugarsnaps och låt det koka i 2–3 minuter. Strö över hackad mynta och servera.

Onsdag: Pasta med pumpa och salvia

Pumpan förtjänar verkligen en plats i matlagningen, inte bara till Halloween. Mättande och kalorisnål, och rik på A-, B- och C-vitamin, samt folat och kalium. Om du inte gillar salvia, testa att smaksätta rosmarin istället. 

Du behöver:
4 portioner pasta
600 g pumpa, till exempel butternut
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
2,5 dl matlagningsgrädde (eller grädde + mjölk) eller växtbaserat alternativ
1 kruka färsk salvia
½ dl pumpafrön (alternativt pinjenötter eller solrosfrön)
olivolja
salt
ev. grovriven parmesan

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Dela, kärna ur och skala pumpan. Skär den i bitar, cirka 2 x 2 centimeter. Skala och hacka den gula löken. Stek lök och pumpa mjuk på medelvärme. 

Skala och hacka vitlöken, hacka nästan all salvia (spara lite till garnering), och låt fräsa med pumpan och löken någon minut. 

Tillsätt chiliflakes, grädde och salvia och låt koka ihop ett par minuter. Strö över pumpafrön och salviablad och servera med eller utan parmesan.  

Torsdag: Potatis- och purjolökssoppa

Mycket enklare än så här blir det inte. Sojamjölken kan du givetvis byta ut mot vanlig komjölk, olika varianter av grädde eller crème fraiche om du vill. 

Du behöver:
2 medelstora purjolökar i strimlor
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 medelstora potatisar i tärningar
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
½ l vatten
2 dl sojamjölk
salt och peppar
salladslök eller gräslök till dekoration

Gör så här:
Stek purjolök och vitlök i olivolja i en stor gryta i cirka 8 minuter, tills det börjar dofta. Tillsätt potatis och buljong (vatten + tärning), och låt sjuda i ungefär en halvtimme. Mixa soppan, med mixerstav eller i omgångar i en mixer. Tillsätt sojamjölken och värm igen, smaka av med salt och peppar och dekorera med skivad salladslök eller hackad gräslök. 

Fredag: Fläskfilégryta med äpple och blomkålsris

Fläsk passar bra att kombinera med söta tillbehör, som till exempel plommon eller banan. Här har vi valt äpple som smakkompis. 

Du behöver:
600 g fläskfilé
2 gula lökar
2 äpplen av fast sort
2 dl crème fraiche
1 msk tomatpuré
1 ½ dl oxfond (ej koncentrerad)
1 krm cayennepeppar
1 msk kinesisk soja
varmpressad rapsolja
majsstärkelse
1 blomkålshuvud
1 kruka dragon
1 kruka persilja
2 msk smör
salt och peppar

Gör så här:
Putsa fläskfilén och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Stek köttet i olja i en gryta tills det börjar få färg. Blanda ned löken och låt den fräsa med några minuter. Rör ned tomatpurén och stek ytterligare någon minut. 

Tillsätt crème fraiche, fond, soja och cayennepeppar, och låt koka ihop några minuter. 

Skala och kärna ur äpplena. Skär det ena i mindre bitar och blanda ned i grytan. Låt koka i cirka 5 minuter. 

Riv blomkålen på den grova sidan av rivjärnet, och finhacka dragon och persilja. Smält smöret i en djup stekpanna eller kastrull, och stek blomkålen snabbt i cirka 1 minut. Blanda ned örterna och smaka av med salt och peppar. 

Smaka av grytan med salt och peppar och red eventuellt med majsstärkelse om du vill ha en lite tjockare sås.

Riv det andra äpplet. Servera blomkålsriset tillsammans med grytan, toppa med äpple.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar