Vi går äntligen mot ljusare tider! Energin börjar återvända hos många av oss, och mycket blir lättare. Här kommer fem recept som förhoppningsvis kan underlätta din vardag.
Måndag: Indieninspirerad kikärtsgryta
En enkel vegetarisk gryta där du kan slänga i till exempel spenat, kål, kyckling eller annat som blivit över.
Du behöver:
2 msk kokosolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
2 morötter
3 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
1 frp kikärter (cirka 230 g avrunna kikärter)
1 tsk kardemumma
2 kanelstänger (eller 1–2 tsk mald kanel)
2 dl mild yoghurt, vanlig eller matlagningsyoghurt, vilket som fungerar
ev. 1 tsk socker
4 portioner ris, kokt enligt anvisning på förpackningen
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök, och fräs den i oljan. Tillsätt curryn efter någon minut, och fräs i cirka 2 minuter. Tillsätt tomatpuré och övriga kryddor och låt fräsa ytterligare några minuter.
Skala och grovriv moroten. Tillsätt den, vatten, buljongtärning och kikärter, och låt puttra i 5 minuter.
Blanda i yoghurten, och låt alltsammans bli varmt. Smaka eventuellt av med lite socker och salt.
Tisdag: Torskbiffar med potatismos
Om du gör riktig potatismos till så kommer det att ta längre tid att göra än torskbiffarna, även om du skär potatisen i bitar innan du kokar den. De här biffarna går snabbt och enkelt att svänga ihop, och blir riktigt goda.
Du behöver:
600 g torskfilé
2 ägg
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 citron
1 kruka dill
1 dl matlagningsgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 msk olivolja
Till servering:
4 portioner potatismos
300 g gröna ärter
1 citron
salt
ev. skirat smör
Gör så här:
Skär fisken i mindre bitar. Mixa den tillsammans med äggula, salt, peppar, rivet citronskal, citronsaft och dill till färs i en matberedare. Tillsätt grädden i en tunn stråle medan du fortsätter mixa.
Forma till fyra biffar som du steker i olja i medelvarm stekpanna, cirka 4-5 minuter på varje sida.
Värm ärterna. Blanda med rivet citronskal och lite salt
Servera biffarna tillsammans med potatismos, ärter och eventuellt skirat smör.
Onsdag: Pasta i mild blomkålssås med bacon och ärter
Det här receptet kommer från Tasteline, och bjuder på en fin brytning mellan söta ärter och salt bacon.
Du behöver:
½ blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 kruka dill
100 g matlagningsyoghurt
400 g spagetti
2 pkt bacon
250 gröna ärter
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skölj och dela blomkålen i mindre buketter. Skala och grovhacka vitlöken. Fräs hastigt i lite olja i en kastrull. Tillsätt mjölk, salt och peppar och låt sjuda under lock i cirka 10 minuter tills blomkålen är mjuk.
Klipp bacon i små bitar och fräs knaprig i en panna utan fett. Låt rinna av på hushållspapper.
Mixa blomkålen till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Skölj och finhacka dillen och tillsätt. Vänd ner yoghurten och rör om ordentligt.
Sila av pastavattnet och blanda pastan med blomkålssåsen. Tillsätt ärterna och låt dem bli varma. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med bacon.
Torsdag: Ljuvligt enkel kycklingsoppa
Om du inte gillar smaken av sellerifrön kan du pröva att byta ut dem mot fänkålsfrön och rosmarin. Eller något annat du gillar, förstås.
Du behöver:
5 msk olivolja
½ kg kycklingfärs
salt och svartpeppar
4 vitlöksklyftor
1 ½ tsk mald koriander
½ tsk sellerifrön (valfritt)
1 stor morot (eller 2 små)
2 selleristjälkar
1 stor schalottenlök (eller 2 små)
1 msk färsk hackad timjan (eller 1 tsk torkad)
1–1 ½ liter kycklingbuljong
3 dl cavatelli, risoni eller annan småpasta
Till servering: crème fraiche, färsk hackad persilja och dill, rivet citronskal
Gör så här:
Värm 3 msk olivolja på medelvärme. Tillsätt kycklingfärsen och krydda med rikligt med salt och peppar. Fräs den i cirka 3 minuter medan du finfördelar den med en trägaffel. Tillsätt koriander och sellerifrön och pressa ned vitlöken. Fräs under omrörning i ytterligare cirka 2 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Lägg över kycklingen i en skål eller kastrull med lock (så den inte torkar).
Skala och skär moroten i kuber och cirka 1 ½ cm, Dela selleristjälkarna på längden, och skär i centimetertjocka skivor. Finhacka schalottenlöken. Fräs alltsammans under omrörning i den resterande olivoljan i cirka 3 minuter. Tillsätt den mindre mängden buljong och koka upp.
Tillsätt pastan och koka tills den är al dente. Blanda ned kycklingen och eventuellt saft som runnit ur den. Tillsätt eventuellt mer buljong, beroende på hur mycket vätska pastan sugit åt sig och hur tjock du vill ha soppan. Smaka av med salt och peppar.
Servera i skålar med en klick crème fraiche, en näve finhackade kryddor och rivet citronskal.
Fredag: Fläskfilé med senapssås
En smakrik lättlagad rätt, där du enkelt kan variera kryddningen efter eget kynne.
Du behöver:
500 g fläsfilé
1 msk smör
1 krm salt
½ tsk timjan
2 dl crème fraiche
1 ½ msk dijonsenap
2 msk kapris
½ dl färsk hackad gräslök
100 g färsk spenat
4 dl hel dinkel
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Koka dinkeln enligt anvisning på förpackningen.
Putsa och skiva fläskfilén. Bryn den snabbt i smör tills ytan får färg.
Lägg biffarna i en liten gryta. Tillsätt créme fraiche, timjan och senap. Låt puttra 10–15 minuter under lock. Tillsätt kapris, gräslök och spenat. Smaka eventuellt av med mer senap, timjan, salt och peppar. Rör om och låt allt bli varmt. Servera tillsammans med dinkel.