fbpx
Hem Råvaror Övermogna bananer hemma? Släng dem inte!

Övermogna bananer hemma? Släng dem inte!

av Maria Starberg

Bananer är genialiskt konstruerade. Laddade med näring, energi och fibrer kommer de i praktisk förpackning – behöver inte sköljas, och man kan skala dem utan att kladda ned sig. När de börjar bli alltför bruna för att vara goda att äta som de är, finns det andra användningsområden. 

Olika egenskaper i olika mognadsfaser

Bananer innehåller kalium, kalcium, magnesium, järn och zink, aminosyran tryptofan, vitamin B1, B2, B3, B6, B9, C och E, samt betakaroten, förstadiet till vitamin A. De är ganska kaloririka – en banan innehåller cirka 180 kalorier – men de innehåller också massor av fibrer och mättar bra. 

En mogen banan har börjat få bruna prickar. Allteftersom bananen mognar tappar den något i vitaminer och mineraler, men istället blir den rikare på antioxidanter. Forskare har kommit fram till att mogna bananer är åtta gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret än gröna bananer. Mogna bananer innehåller också TNF-alfa, som kan motverka cancer. 

För diabetiker kan dock lite gulgröna bananer ha en hälsofördel. När bananerna mognar omvandlas stärkelse till olika sockerarter, och även om bananer innehåller mycket fibrer som gör att sockret tas upp relativt långsamt kan det vara bra att vara försiktig.

Tips för att ta vara på övermogna bananer:

Om du tycker det är för söta för att vara goda att äta som de är, eller för smetiga för att hantera, kan du:

  • skiva dem och äta tillsammans med fil, yoghurt eller gröt

  • blanda dem i din smoothie

  • frysa in dem i bitar, för senare användning enligt ovan, eller mixa dem när du är sugen på glass

  • mosa dem och blanda i pannkakssmeten

  • baka en banankaka enligt nedan.

Recept på banankaka

Den här kakan blir läckert saftig och mättar väl, så även om den är en riktig sockerbomb är det inget man äter mängder av. En familjefavorit. 

Du behöver:
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
3–4 mogna bananer
½ dl kallt kaffe

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. 

Vispa smör och socker fluffigt, blanda ned äggen, ett i taget. 

Mosa bananerna, och blanda ned dem i smörblandningen. 

Blanda de torra varorna och tillsätt även dem och kaffet. Vänd tills allt är väl blandat.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 40 minuter eller längre, beroende på vilken form som används. Pröva med en tandpetare i trä. När ingen smet fastnar på den är kakan klar. 

Låt kakan svalna något före servering. Den håller sig saftig i en plastpåse åtminstone ett par dagar. 

Och skalet då?

Att slänga bananskal framför någon så att den halkar känns inte så schysst. Skalen, från ekologiska bananer, kommer till bättre nytta som hemgjord växtnäring, då de innehåller både kalium, magnesium, fosfor och kalcium som får växterna att frodas. 

Klipp skalen i små bitar och lägg i en burk. Fyll på med vatten och skruva på locket. Låt stå i cirka en vecka för att laka ur näringsämnena. Sila ifrån bananskalen, och använd näringslösningen vid vattning av dina växter – en del näringslösning till fyra delar vatten kan vara lagom. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar