fbpx
Hem Dryck Goda nyheter för kaffeälskare

Goda nyheter för kaffeälskare

av Maria Starberg

Kaffet har en viktig position i vårt samhälle. Inte bara är många av oss beroende av en kaffetår på morgonen för att få livsandarna att vakna – våra kaffevanor har också blivit kända i andra länder som “Swedish fika”. Men har kaffet fler fördelar än att det är uppiggande och ett skäl för vår samvaro?

De senaste rönen om kaffets fördelar

På 1970- och 1980-talen rapporterade forskare om ökad risk för hjärt-kärlsjukdom samt cancer i urinblåsan och bukspottkörteln. Kaffet fick dåligt rykte och hamnade till och med på Världshälsoorganisationens lista över möjligen cancerframkallande livsmedel. Vidare studier visade dock att cancerrisken inte alls berodde på kaffet – utan på att många av deltagarna i studien också rökte. Förr drack vi också mer kokkaffe, och ofiltrerat kaffe innehåller kolesterolhöjande ditirpener som kan vara negativa för hjärt- och kärlhälsa, men bryggkaffe är så gott som fritt från detta ämne som istället fastnar i kaffefiltret. 

Idag säger forskningen att kaffet istället har följande fem trevliga egenskaper. Kaffet:

 1. Skyddar din hjärna
  Kaffet kan skydda din hjärna mot neurodegenerativa sjukdomar, sådana som bryter ned nervsystemet, såsom demens, alzheimer och parkinson. Kaffe kan också sakta ned förloppet vid demens hos äldre. Personer som dricker mer än två koppar kaffe per dag löper också 20 procents lägre risk för stroke än de som dricker mindre.

 2. Minskar risken att utveckla diabetes
  Olika studier visar att regelbundet drickande av bryggkaffe minskar risken för att utveckla diabetes typ 2. Varför kokkaffe inte har samma effekt vet man inte säkert. Eventuellt påverkar ditirpenerna sockeromsättningen negativt.

 3. Minskar risken för vissa typer av cancer
  Studier visar att kaffedrickande minskar risken för cancer i prostata, lever – och även risken för skrumplever – samt i mun och svalt. Kaffedrickandet tycks också omvänt relaterat till kolorektal cancer, det vill säga att ju mer kaffe du dricker, desto mindre är risken för cancer i tjock- och ändtarm. Kaffe är också förknippat med minskat östrogen, ett hormon som vid höga nivåer förknippas med vissa cancerformer. 

 4. Skyddar ditt hjärta
  Tre till fem koppar kaffe om dagen tycks skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska beläggningen i kranskärlen. Oberoende av rökning, träning och arv hade kaffedrickarna mindre förkalkade kärl än de som drack mer kaffe eller inget kaffe alls.

 5. Kan öka fettförbränningen
  Kaffe innehåller koffein som kan höja metabolismen och göra så att du använder fett som bränsle. Kaffet kan också höja din prestanda vid träning, och på så sätt hjälpa dig bränna kalorier. 


Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar