fbpx
Hem Lättlagat Från grå till guld – 5 fina gröttips

Från grå till guld – 5 fina gröttips

av Maria Starberg

Gröt har fött oss människor i många hundra år, och har fungerat som både frukost och middag. Från början fanns inte gryn som i dag, utan man fick blötlägga hela korn som sedan kokades. Gröt som blev över kunde stekas till nästa måltid.

I dag äter vi kanske inte gröt främst av nödvändighet utan för att det är snabbt och enkelt och passar som frukost, mellanmål eller extra kvällsmål. Och vi har möjlighet att göra den lite roligare och nyttigare!

Nötter

Hela nötter, hackade nötter eller nötsmör – det är en smaksak. Men nötter kan både öka mättnadskänslan och tillföra bra fetter, protein och flera mineraler. Mandeln är rik på kalcium, järn och zink, hasselnötter och jordnötter innehåller gott om e-vitamin, folat och magnesium. Cashewnötter är mindre feta än de andra, medan pekannötter är väldigt feta men också rika på antioxidanter. Vilken är din favorit?

Frön

Linfrön är rika på omega-3, vilket antas vara bra för både hjärta och hjärna. De är också väldigt bra om du lätt blir trög i magen. (Förr har de också använts för att skrämma bort spöken. Värt att testa, ifall du har behov av det?) Välj hela linfrön, för att minska upptaget av linamarin som är giftigt för kroppen.

Chiafrön blev populära genom Christopher McDougals bok “Born to run”, där de beskrivs som närmast magiska för att öka uthålligheten. Men de är också rika på kalcium, omega 3 och C-vitamin, och är bra för hår, hud och naglar. Blanda i din vanliga gröt, eller gör chiagröt över natten (2 msk chiafrön till 2 dl valfri mjölk, och frukt eller bär efter eget tycke).

Pumpafrön innehåller mängder av zink, som stärker immunförsvaret, tryptofan som kroppen använder för att bilda sömnhormonet melatonin, fytosteroler som förebygger blodproppar, och fytoöstrogen som hjälper mot klimakteriebesvär. 

Solrosfrön är väldigt rika på E-vitamin, flera B-vitaminer, folat, järn och zink.

Frukt och bär

Använd torkad frukt (fikon, dadlar, russin, äpplen, aprikoser …), eller skiva ned en banan i slutet av koktiden. Du kan också riva äpplen eller päron över din färdiga gröt. Koka upp blåbär med vatten, socker och salt, och tillsätt rågmjöl och vetemjöl till en klassisk blåbärsgröt! Gör en sats med rårörda hallon att servera till din gröt. De håller cirka en vecka i kylskåp, men du kan frysa in hallonen i portionsbitar för att använda senare.

Black eye-bönor

Det här kanske verkar knasigt, men black eye-bönor är perfekta att göra en mättande proteinrik gröt av. Blanda 1 dl havregryn med 1 dl havremjölk och ½ dl kokta black eye-bönor. Tillsätt lite salt, och låt stå i kylskåp över natten. Servera med sylt, frukt, bär eller nötter.

Ägg

Ännu ett lite märkligt grötförslag, men prova gärna att blanda ned ett ägg eller två i din gröt, mot slutet av koktiden. Rör om under tiden. Du får en krämig gröt som är rik på protein och mättar bra!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar