fbpx
Hem Råvaror 7 nyttiga fakta om cashewnötter

7 nyttiga fakta om cashewnötter

av Maria Starberg
Cashewnötter i blå skål
 1. Cashewnöten är egentligen ingen nöt utan ett frö som växer längst ut på trädets skenfrukt, cashew-äpplet. När äpplet, som är en blandning av äpple och paprika, faller till marken är nöten mogen.
 2. Cashewnöten kommer ursprungligen från Brasilien där den närmast är släkt med mangon.
 3. Trots sin söta smak är cashewnöten den smalaste av alla nötsorter. Perfekt för den som vill minska sitt kaloriintag, men förbli mätt. Studier visar att risken att gå upp i vikt på grund av nötter är mycket liten, eller helt obefintlig. Hemligheten är nötens låga GI-värde (glykemiskt index). Långsamma kolhydrater håller blodsockret på en jämn nivå.
 4. En handfull cashewnötter per dag kan förlänga ditt liv, då nötter kan minska risken att drabbas av cancer och hjärtsjukdomar.
 5. Cashewnötter kan förebygga gallsten eftersom de sänker kolesterolvärdet i blodet.
 6. Cashewnöten är fullproppad med nyttigheter som våra kroppar behöver för att fungera optimalt. Järn, fosfor, koppar, magnesium och E-vitamin är bara en bråkdel av cashewnötens näringsinnehåll.
 7. Cashewnötter är rika på omättat fett.

Cashewgrädde

1 sats

 • 3 dl naturella cashewnötter
 • 1–2 dl vatten
 • 2 krm vaniljpulver
 • 3 msk agavesirap

Det är kanske svårt att tro, men genom att blötlägga cashewnötter och sedan mixa fint med lite vatten, förvandlas nötterna till en slät och fluffig ”grädde”. Ju starkare matberedare, desto mer silkeslent resultat.

Gör så här:

 1. Blötlägg cashewnötterna i vatten i minst 4 timmar.
 2. Häll av vattnet.
 3. Lägg nötterna i en blender eller matberedare. Mixa nötterna fint. Tillsätt vattnet, lite i taget, till önskad konsistens, under fortsatt mixning. Det ska bli en slät och fluffig ”grädde”.
 4. Rör ned vaniljpulver och agavesirap.
 5. Servera cashewgrädden till kladdkaka, äppelpaj eller njut den tillsammans med svenska jordgubbar.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar