fbpx
Hem Råvaror Variera vännerna i rotfruktsdisken

Variera vännerna i rotfruktsdisken

av Maria Starberg

Det är skördesäsong, och i många affärer finns extra stora lådor med potatis, morötter, kålrötter och rödbetor. Köp och använd i massor! När det finns både närodlat och i säsong är det dumt att inte passa på! Men om du tröttnar och vill testa något utöver de vanligaste kommer här några idéer.

Sötpotatis

Sötpotatisen är en färgglad vän i köket. De vi oftast hittar i matbutikerna här i Sverige går i vackert orange, men det finns också de som är vita, gula, bruna, röda, rosa och lila. Sötpotatisen  kan ofta ersätta potatis i olika rätter, men är sötare i smaken. Den innehåller mer fibrer än vanlig potatis, vilket gör att den påverkar blodsockret i mindre utsträckning. Sötpotatisen innehåller mindre C-vitamin än vanlig potatis, men mer kalcium och betakaroten. Du kan baka den, göra en len och vacker soppa, sötpotatisstomp (balansera gärna sötman med syrad grädde och örtkryddor), rosta den och lägg i en varm sallad – variationsmöjligheterna är nästintill oändliga.

Jams

I vissa delar av USA säger man ofta “yams” om sötpotatis, men jams/yams eller brödrot som den också kallas, är en annan rot som kan ersätta potatis. Roten kan bli upp till två och en halv meter lång, och väga upp till 70 kilo! Men den jams vi köper i butiken här är ofta omkring 30 centimeter lång och lättare att hantera. Den är väldigt neutral i smaken och godast om den bakas eller steks, men fungerar även bra att koka. I kontakt med vatten blir fruktköttet lite halt och slemmigt, så skala den när  den är torr! Det slemmiga försvinner sedan vid tillagning. Jams innehåller mycket kalium, som hjälper till att reglera blodtrycket. Väldigt bra för den som tar urindrivande läkemedel. Och för dig som satsar på att bli en bättre sprinter: Det är den här roten Usain Bolt tillskriver sin snabbhet.

Svartrot

Svartrot kallas också fattigmanssparris och är en riktig delikatess. Smaken påminner om vit sparris eller kronärtskocka. Ofta säljs svartrötter alldeles jordiga. Tvätta med en svamp innan du börjar skala, så går det lättare. Lägg rötterna i en skål med vatten och lite citronsaft när  du skalar, för att bevara den vackra vita färgen. Svartroten är god att äta lätt kokt med en klick smör och några droppar citron, eller att gratinera med lite ost. Du kan också pröva att fräsa i lite smör, och slå senapsvinägrett, lite citron och persilja över. Njut till potatismos. 

Jordärtskocka

Käka solrosor? Ja, jordärtskockan är en flerårig solros. Precis som svartroten mörknar roten efter att du skalat den, men citron hindrar detta. Roten är god att äta rå; du kan skiva den tunt till en sallad med citrondressing och parmesan. Eller koka den och slå över brynt smör och rostade nötter eller frön. Mums! Den går också utmärkt att rosta, gratinera, göra mos eller soppa av.

Maniok

Eller kassava, yuca, arrowrot … Kärt barn har många namn. Manioken fungerar utmärkt som ersättning för potatis. Den innehåller massor av kolhydrater, och är därför bra att ladda med inför träning eller om du utför hårt kroppsarbete, men mindre bra om du kämpar med att gå ner i vikt. Manioken är väldigt lättsmält och bra för de som har problem med magen. I traditionell medicin har den också använts mot artros och reumatoid artrit. Testa själv!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar