fbpx
Hem Hälsa Därför ska du äta mer aubergine

Därför ska du äta mer aubergine

av Maria Starberg

Imam bayildi, som lagas med aubergine, betyder imamen svimmade – underförstått för att det var så gott. Baba ganoush har flera tolkningar, alla lika smickrande: bortskämda pappan, flirtiga pappan eller pappas älskling. Namnen skvallrar om hur uppskattad auberginen är. Det finns all anledning att använda auberginen mer i vardagen, och kanske ge rätterna egna namn. 

Lättlagad och variationsrik

Auberginen kan ersätta både kött och svamp i många rätter. Den är smakneutral, och går att kombinera med det mesta. En baba ganoush kan användas på brödet, som grönsaksdipp, som tillbehör till en poké bowl eller en köttbit. Testa att ersätta köttfärsen i en lasagne med tärnad aubergine och röda linser. Grädda en moussaka. Grilla skivor av aubergine till en vegetarisk hamburgare. Blanda ned bitar i en gryta, inte bara i ratatouille. Gratinera halverad aubergine med mozzarella och dina favoritörter. 

Många hälsofördelar

 • Den mättar väldigt bra, vilket uppskattas av många som vill gå ned – eller inte upp – i vikt. Det gör också auberginen till en god vän när kassan är skral.
   
 • Fibrerna stärker tarmfloran och förebygger förstoppning. Studier visar att aubergine kan hjälpa till att förebygga tjocktarmscancer, genom att fibrerna suger upp gifter när de passerar tarmen.
   
 • Stärker hud, hår och naglar. Stramar eller fnasar din hud? Känns håret torrt och har kluvna toppar? Skivar sig naglarna ofta, eller går av? Aubergine kan bidra till att lösa problemen genom sina näringsämnen och genom att hjälpa kroppen binda vätska.
   
 • Bra mot stress och för god sömn. Auberginen är rik på folat, flera B-vitaminer, magnesium och zink som alla hjälper kroppen stå emot stress och främjar en god sömn.
   
 • Förebygger hjärt- och kärlsjukdom genom att reglera kolesterolvärdet.
   
 • Ger dig starkare ben genom sitt innehåll av vitamin K som hjälper blodet att transportera kalcium till skelettet.
   
 • Ingår i en antiinflammatorisk kost som anses kunna skydda mot många sjukdomar, inklusive diabetes, depression och demens. Många påstår att det också gör oss skarpare i tanken 

För bästa effekt, använd även skalet i matlagningen. Generellt bör vi försöka äta så många färger vi kan, och förutom fibrer innehåller auberginens skal nasunin, en antioxidant som skyddar cellerna i hjärnan och förebygger förkalkning. 

Finns det då några nackdelar med auberginen?

Jo. Den kommer ursprungligen från södra Asien och kräver mycket värme under lång tid medan den växer. Den vi köper här är oftast odlad i växthus i Nederländerna. Både odlingen och transporten påverkar förstås miljön. Men jämfört med kött från Sydamerika får den ändå sägas vara snäll.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar