Hem Råvaror Säsongens goda äpplen – 8 sätt att ta vara på skörden

Säsongens goda äpplen – 8 sätt att ta vara på skörden

av Maria Starberg

Att kunna skörda egna äpplen är en gåva – fast för den som har väldigt mycket äpplen och vill ta rätt på dem kan det lätt kännas som en förbannelse. Årets skörd ser ut att bli lite mindre än vanligt, men annars är ett bra tips att bjuda in släkt och vänner till självplock. Vill du själv försöka använda så mycket som möjligt av skörden kommer här några förslag. 

Äppelmust

Om du har mycket sommaräpplen som du inte hinner äta, är det enkelt att ta med dem till ett musteri. De mustar, pastöriserar och tappar upp musten på bag-in-box medan du väntar. Kartongerna håller ett år i rumstemperatur. Öppnade håller de en månad i kylskåp. 

Egen glögg

Om du har gjort egen äppelmust kan du krydda den inför jul. Krydda  med ingefära, kanel, kardemumma, stjärnanis och nejlikor. Du kan smaksätta den med honung och/eller clementiner – och spetsa den med konjak eller rom för de vuxna. 

Äppelmos

Vardagslyx på burk! Du kan variera sockermängden efter behag, men med mindre socker minskar hållbarheten. Det löser du enkelt genom att lägga den i mindre pytsar som du stoppar i frysen och tar fram efter behov. 

Äppelgelé

En god äppelgelé är enkel att göra. Skär bort skadade bitar från äpplena, men låt skal och kärnhus sitta kvar. Koka i vatten under lock i 10–15 minuter, häll upp i silduk och låt rinna av i cirka 20 minuter. Koka upp saften utan lock, tillsätt socker och låt koka kraftigt i 10 minuter. Sista minuten kan du låta chili eller mynta koka med och sätta smak. Låt stå någon minut innan du skummar av och häller upp på rena burkar. 

Äppelchutney

En äppelchutney passar bra till en bit kött eller lagrad ost. Bäst blir den om du gör den på syrliga äpplen. Du kan krydda med chili, ingefära, kanel, curry. Det finns varianter som du kan äta direkt, och andra som med fördel lagras en tid.

Kall äppelröra med curry

Stek lök och äpple i curry. Låt svalna och blanda ned gräddfil. Smaka av med salt och peppar, och ät till kycklingfile eller på ett gott bröd. 

Smulpaj med äpplen

Stek äppelklyftorna i smör, socker, kanel och kardemumma. Gör en smuldeg av smör, socker, flingsalt, mjöl och fullkornshavregryn och lägg över äpplena i en form. Grädda i 225 grader i 20–25 minuter, och njut tillsammans med glass, vaniljsås eller vispad grädde. 

Torkade äpplen

Du kan lätt torka äpplen hemma. Kärna ur dem och skär i tunna skivor. Trä upp dem på en grillpinne och häng upp, gärna över ett element eller annan torr plats. Du kan också breda ut dem på ett bakplåtspapper och torka i ugnen – cirka 5 timmar på 75 grader brukar vara lagom om skivorna är cirka 3 mm tjocka. Håll ugnsluckan öppen genom att kila in en trägaffel för att släppa ut fukt. Förvara dina torkade äpplen i lufttät burk, och använd i grytor eller i müslin.

Du kanske också gillar