Moroten tar plats som veckans stjärna och vi bjuder in dig att utforska dess otroliga mångfald genom fyra smakrika recept!
Morots- och ingefärssoppa
Ingredienser
– 500 g morötter, skalade och skivade
– 1 lök, hackad
– 2 tsk färsk ingefära, riven
– 1 liter grönsaksbuljong
– Salt och peppar efter smak
Gör så här
1. Fräs lök och ingefära i en stor kastrull tills löken är mjuk.
2. Tillsätt morötter och grönsaksbuljong. Låt sjuda tills morötterna är mjuka.
3. Mixa soppan slät och krydda med salt och peppar efter smak.
Morots- och fetaostsallad
Ingredienser
– 400 g morötter, rårivna
– 100 g fetaost, smulad
– 1/4 dl färsk koriander, hackad
– Saften från 1 citron
– 2 msk olivolja
– Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här
1. Blanda rårivna morötter, fetaost och hackad koriander i en skål.
2. Vispa samman citronsaft och olivolja, häll över salladen.
3. Krydda med salt och svartpeppar. Rör om väl och servera. Perfekt att äta som det är eller som tillbehör till vilken rätt som helst!
Morotsrisotto med parmesan
Ingredienser
– 1 dl arborioris
– 500 g morötter, tärnade
– 1 lök, finhackad
– 1 dl vitt vin
– 1 liter grönsaksbuljong
– 1 deciliter riven parmesanost
– Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här
1. Fräs lök i olivolja tills den är genomskinlig. Tillsätt riset och rör om.
2. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt morötter och gradvis buljong under omrörning.
3. När riset är mjukt, tillsätt parmesanost och krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Morotsmuffins
Ingredienser
– 2 dl morötter, rivna
– 2 dl mjöl
– 1 dl socker
– 1/2 dl olja
– 3 ägg
– 1 tsk vaniljextrakt
– 1 tsk bakpulver
– 1 tsk kanel
– En nypa salt
– Frosting (valfritt)
Gör så här
1. Blanda morötter, mjöl, socker, olja, ägg, vaniljextrakt, bakpulver, kanel och salt i en skål.
2. Fördela smeten i muffinsformar och baka i ugnen på 180°C i ca 20 minuter.
3. Kyl muffinsen och dekorera med frosting om så önskas.