På många ställen i världen är det redan en räddning. Insekter innehåller mycket näring i form av protein, mineraler m.m
Köttproduktionen ett hot mot klimatet och även hälsan.
Vi har redan börjat minimera vårt intag av kött vilket är en bra väg framåt i Sverige. Köttproduktion är en stark bidragande faktor vårt nuvarande klimatläge. Enligt en rapport skulle vi i västvärlden behöva minska intaget med ca 90%.
En annan viktig aspekt är att för mycket rött kött, processat kött ökar risken för cancer.
Vad har vi för smarta alternativ?
Vi kan absolut öka konsumptionen av vegetariska alternativ och det har redan börjat i större skala. Vi tycker det är bra, men sedan har vi ett alternativ som för många låter äckligt. Att äta insekter är inget som man vill hoppa direkt. Många tänker direkt på slemmiga larver och kackellackor. Det är här som vi i väst kanske har blivit för bortskämda. Har man provat bra tillagade insekter så kommer man nog ändra sin uppfattning, likt bra tillagade vegetariska burgare.
Insekter är näringsrika och miljövänliga
Vi nämde tidigare att insekter har högt näringsinnehåll, de går även att odla på minimala ytor. Och även lite var som helst.
Ett exempel, för ett producera 1 kg biff så kräver en ko ca 20 000 liter vatten medans 1 kg kött från syrsor kräver 9 liter vatten.
Tar vi växhusgaser så kräver en ko för ett 1 kg kött ca 3 kilo växthusgaser. Syrsan för ett 1 kg kött kräver 1,57 gram.
Men vi får faktiskt i oss insekter utan att veta om det
Lite intressant är att vi får i oss insekter utan att veta om det. De brukar finnas om rester i choklad, tomatsås, ibland får man in en och annan insekt i munnen på sommaren och tuggar ner den.
Man räknar med att vi svenskar får i oss ca o,5-1 kg insekter per år.
Kan man köpa insekter i Sverige?
Tyvärr så är det inte ett godkänt livsmedel vilket är synd. Dock är ett godkännande inte långt bort när vi frågade några experter på området.
Det går givetvis att beställa via nätet på t.ex https://www.eatgrub.co.uk/