Proteinbars är praktiskt att ha till hands, före eller efter träningen eller när du behöver ett snabbt mellanmål. Att göra egna är enkelt och ger dig bättre koll på innehållet. Dessutom blir det ofta mycket billigare.
Våga testa egna varianter
Här nedan får du tre idéer att utgå ifrån, men pröva gärna att variera med annat du tycker om. Det kan vara till exempel hackade nötter av olika slag, torkade aprikoser, blåbär eller tranbär (notera att de ofta är sockrade), solrosfrön, pumpafrön, torkade äpplen och kardemumma … Vad gillar du?
Proteinbars med jordnötssmör
Mjuka bars, med lite tuggmotstånd. De behöver inte gräddas i ugnen. Klarar sig i en vecka i rumstemperatur, eller upp till tre månader i frysen.
Du behöver:
1 ¾ dl jordnötssmör
¾ dl honung
2 msk kokosolja
5 dl havregryn
1 ¼ dl proteinpulver med vaniljsmak
3 msk krossade linfrön
¼ tsk mald kanel
¼ tsk salt
¾ dl kakaonibs
Gör så här:
Klä en ugnsform, cirka 20×20 cm) med bakplåtspapper. Låt det sticka upp på två sidor, som handtag.
Värm jordnötssmör, honung och kokosolja över ett vattenbad. Rör tills alltsammans blandats väl. Ta bort från värmen och blanda ned havregryn, proteinpulver, linfrön, kanel och salt. Smeten kan verka torr till en början, så fortsätt blanda ett tag. Känns den fortfarande torr kan du blanda i mer jordnötssmör, honung eller lite vatten, en matsked i taget. Känns den för lös kan du istället tillsätta mer havregryn. Smeten ska inte vara kladdig, men hålla ihop när du pressar ned den i formen. När smeten kallnat blandar du ned kakaonibs.
Lägg smeten i formen, och pressa ihop den till en fast massa. Ställ i frysen i minst en timme, lyft upp den ur formen i “handtagen” och skär i lagom stora portionsbitar.
Proteinbars med kikärter
Många bars innehåller nötter, men de här fungerar även för nötallergiker!
Du behöver:
2 dl avrunna kikärter
½ dl havregryn
8 torkade aprikoser
1 msk tranbär
1 msk chiafrön
4 tsk honung
1 tsk vaniljpulver
⅔ dl havremjölk
en nypa kanel
en nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av kikärterna.
Mixa havregryn, chiafrön och aprikoser så att det blir grovhackat. Häll i resten av ingredienserna. Bred ut på plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 30 minuter eller tills ytan fått färg. Låt svalna lite, och skär i lagom stora bitar.
Nötbars med chili och lime
Sofia Ståhl, mer känd som PT-Fia, har för Ica tagit fram det här receptet på bars för den som föredrar salt framför sött.
Du behöver:
2 dl valnötter
2 dl hasselnötter
2 dl vita sesamfrön
¾ dl honung
2 msk finrivet limeskal
1 tsk chiliflakes
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Tryck ut massan i en bakplåtspappersklädd ugnssäker form, cirka 25×10 centimeter. Grädda i cirka 20 minuter.
Låt svalna, och skär sedan i lagom stora bars, förslagsvis 10–12 stycken. Förvara i kyl eller frys.