fbpx
Hem Hälsa Var förbered inför veckan – en guide om måltidsplanering

Var förbered inför veckan – en guide om måltidsplanering

av Redaktionen
person holding stainless steel mug

Måltidsplanering är ett bra sätt att spara tid och pengar samtidigt som du ser till att du äter hälsosamma och goda måltider under hela veckan. Genom att ta några timmar på helgen för att förbereda måltider för den kommande veckan kan du undvika frestelsen av ohälsosam snabbmat och se till att du ger din kropp näring med näringsrika och mättande måltider

Här är den ultimata guiden för måltidsplanering inför hektiska vardagar:

Planera dina måltider

Det första steget för att lyckas med måltidsförberedelser är att planera dina måltider för veckan som kommer. Bestäm vad du vill äta till frukost, lunch och middag och gör en lista över alla ingredienser du behöver. Tänk på näringsvärdet av de måltider du planerar och försök inkludera en mängd olika livsmedel för att säkerställa att du får i dig alla de näringsämnen du behöver.

Gör en inköpslista

När du har planerat dina måltider så gör du en inköpslista med alla ingredienser som behövs. Se till att kolla ditt skafferi och kylskåp för att se vad du redan har till hands så att du inte köper mer än vad du behöver. Håll dig till din lista när du handlar mat för att undvika dyra och onödiga impulsköp.

Förbered dina ingredienser

När du kommer hem från mataffären är det dags att börja förbereda dina ingredienser. Ställ upp det du handlat. Tvätta och hacka dina grönsaker, koka och stek det som behövs och portionera ut i lämpliga behållare. Detta kommer att spara tid senare i veckan när du ska sätta ihop dina måltider.

Investera i måltidsförberedande behållare

Investera i en uppsättning högkvalitativa behållare som tål mikrovågsugn och diskmaskin. Detta gör det enkelt att portionera ut dina måltider och mellanmål för veckan som kommer. Du kan till och med märka dina behållare med datum och vad det är för något för att hålla allt organiserat.

Koka stora portioner

Att laga storkok är ett bra sätt att spara tid och se till att du har tillräckligt med mat för veckan som kommer. Bra rätter att göra storkok på är grytor och soppor. Dessa kan du sedan portionera ut och frysa in till senare i veckan.

Mixa och matcha

Blanda och matcha dina förberedda ingredienser för att skapa en mängd olika måltider under veckan. Du kan till exempel använda grönsaker och olika slags protein för att göra en sallad, en wok eller pastarätt.

Förvara dina måltider ordentligt

Förvara dina färdiga måltider och snacks i kylen eller frysen – detta är lite beroende på när du planerar att äta dem. Var noga med att märka allt med datum och vad det är för att hålla så bra koll som möjligt.

Genom att följa dessa tips kan du framgångsrikt förbereda måltider för hektiska vardagar och säkerställa att du äter hälsosamma och läckra måltider under hela veckan. Smaklig spis önskar vi! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar