Lättlagade och snabba vardagsrecept som passar både stora som små!
Måndag: Torsk i krämig basilikasås
En krämig och god fiskrätt som går snabbt att svänga ihop en stressig måndag!
Du behöver:
3 dl vispgrädde
500 g torskfilé
1 kruka färsk basilika
60 g salladslök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1½ msk fiskfond eller buljong
4 krm salt
2 msk svartpeppar
Gör så här:
Skala och riv vitlöken. Smält smöret i en stekpanna och fräs vitlöken på låg värme.
Tillsätt grädde och fiskfond och låt såsen puttra på låg värme i ca 5 min.
Skär fisken i bitar. Skölj och finhacka basilikan. Skölj och strimla salladslöken.
Smaka av såsen med salt och peppar. Lägg ner fisk och basilika i såsen och låt fisken sjuda i ca 5 min på låg värme.
Ta av fisken från plattan och strö över salladslök. Servera fisken med ris.
Tisdag: Bavette al pesto con patate
Bavette är en pastasort som är lite kraftigare än spagetti och serveras här med pesto, potatis och haricots verts.
Du behöver:
300 g potatis
350 g bavette pasta
150 g färska haricots verts eller sockerärtor
½ dl pinjenöt eller solroskärnor
190 g pesto alla genovese
salt
svartpeppar
150 g mozzarella mini
1 dl finriven parmesanost
basilikablad
Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg ner haricots verts i pastavattnet när 2 min av koktiden återstår.
Rosta pinjenötterna i torr panna till fin färg. Skär den kokta potatisen i mindre bitar. Blanda potatis, pasta, haricots verts och pesto, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på ett fat och toppa med pinjenötter, mozzarella, parmesanost och basilikablad.
Onsdag: Vegetarisk wok med tofu
En snabblagad och nyttig vegetarisk wok med tofu, broccoli och shiitakesvamp.
Du behöver:
125 g tofu
½ röd chilifrukt
2 msk rapsolja
1 klyfta vitlök, pressad
½ tsk ingefära, riven
1 morot
1 dl frysta broccolibuketter
70 g haricots verts
70 g shiitakesvamp
2 tsk soja
sesamolja (några droppar)
Gör så här:
Tärna tofun och dela chilin och skrapa ur fröna.
Värm 1 matsked rapsolja i en wok- eller stekpanna. Tillsätt vitlöken, ingefäran och tofun och woka i cirka 3 minuter.
Ta upp tofun, tillsätt 1 matsked olja i stekpannan och lägg i morot i tunna stavar, broccoli, haricots verts, svamp samt chilin. Woka i cirka 3 minuter till.
Lägg tillbaka tofun i pannan och tillsätt 1–2 teskedar sojasås och några droppar sesamolja. Servera gärna med ris!
Torsdag: Vitlökspasta med fläskfilé och basilika
En italiensk vitlöksdoftande fläskfilépasta med basilika som passar både stora som små.
Du behöver:
400 g pasta penne
550 g fläskfile
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche naturell
50 g riven ost
1 kruka färsk basilika
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk smör
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Strimla fläskfilén. Skölj och strimla purjolöken och skala och finhacka vitlöken.
Hetta upp en stekpanna och bryn alltsammans i olja eller smör tills köttet är genomstekt. Krydda med salt och svartpeppar och rör ner crème fraiche och ost. Rör runt och låt koka in några minuter.
Hacka basilikan grovt och blanda såsen med pastan och den hackade basilikan.
Fredag: Pasta med svampsås och halloumi
Middag på en kvart! En vegetarisk pasta med krämig svampsås och halloumi, snabbt och gott.
Du behöver:
4 dl Kelda pastasås portabellosvamp & ost
300 g pasta penne
½ zucchini
3 msk smör
1 krm svartpeppar
1 krm salt
150 g halloumi
2 msk hackad färsk persilja
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Tärna zucchinin och fräs den i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Häll på såsen och låt den bli varm.
Skiva och stek osten gyllene i smör i en stekpanna.
Blanda pastan med såsen. Toppa med den stekta osten och lite hackad persilja.