Hem Okategoriserat Veckans enkla recept – vecka 35

Veckans enkla recept – vecka 35

av Maria Starberg

Recept för en vecka när du hellre gör annat än att stå vid spisen. Kanske hinner ni spela en omgång boule? Eller kanske vill du läsa färdigt sommarens bästa bok? Ta ett kvällsdopp? Man kan ju få njuta även om semestern är slut. 

Måndag: One-pot-pasta med savoykål och färskost

Det börjar dyka upp väldigt fin kål i affärerna. Testa denna enkla pasta med savoykål. Allt lagas i en gryta, så det blir lite disk. Med färsk pasta är den klar på nolltid.

Du behöver:
400 g tagliatelle
1 litet savoykålshuvud
200 g färskost
250 g körsbärstomater
salt
peppar
2 dl riven parmesanost

Gör så här:
Strimla kålen, och halvera tomaterna. 

Koka upp vatten i en stor gryta, och lägg i pastan. När en minut kvarstår av koktiden, låt kålen koka med. Låt rinna av i durkslag. Värm färskosten i grytan, lägg i pastan och tomaterna. Salta och peppra, och servera med rikligt med parmesanost. 

Tisdag: Quinoasallad med sparris och kronärtskocka

En lättlagad sallad fylld med proteiner och vitaminer. Och så god! Vad mer kan man önska? 

Du behöver:
6 dl vatten
3 dl quinoa, gärna tricolore
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl sötmandel
1 bunt sparris
1 burk kronärtskockshjärtan
½ röd lök
70 g ruccola
¼ kruka slätbladig persilja
salt
peppar

Chèvredressing:
200 g chèvre
1 msk honung
1 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
salt
peppar

Gör så här:
Koka upp vatten och buljong, och koka quinoan enligt förpackningens anvisning. 

Rosta mandlarna med lite smör och salt i en het panna tills de får lite färg. Ställ åt sidan och låt svalna. 

Låt kronärtskockshjärtanen rinna av och halvera dem. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Varva ruccola, quinoa, mandel, lök och kronärtskockshjärtan på ett stort fat. Krydda med salt och peppar. 

Skala getosten och blanda med honung, crème fraiche, vatten och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar. Ringla över salladen. 

Stek sparris i het panna, gärna i lite smör, och servera till salladen. Lite rostat bröd kan också vara gott till. 

Onsdag: Lax med matvete och ärtkräm

En enkel vardagsfavorit som fungerar lika bra året om. 

Du behöver:
3 dl matvete
1 röd paprika
500 g laxfilé
rapsolja
salt
svartpeppar

Till ärtkrämen:
3 dl gröna ärter
1 dl vatten
1 dl lätt crème fraiche
1 ½ msk kycklingfond
1 msk färsk hackad timjan
salt
svartpeppar

Gör så här:
Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Skölj, kärna ur och tärna paprikan fint. Blanda med matvetet. 

Koka ärterna cirka 3 minuter i vatten och fond. Vänd ned crème fraiche och mixa jämnt. Rör ned timjan och krydda med salt och peppar. 

Dela eventuellt laxen i fyra portionsbitar. Pensla med olja, och salta och peppra. Stek filéerna, gärna i grillpanna, cirka 4 minuter på varje sida. Servera laxen tillsammans med matvetet och ärtkrämen. Dekorera eventuellt med några timjankvistar. 

Torsdag: Smakrik linssoppa

Linser i sig smakar inte så mycket, men de är nyttiga, billiga och mättar bra, och gifter ihop andra smaker så bra. Den här goda soppan slänger du ihop väldigt snabbt och enkelt. 

Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
1 tsk mald gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
2 tsk vitvinsvinäger
350 g torkade röda linser
125 g körsbärstomater
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt
svartpeppar

Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på låg värme i en gryta med olja tillsammans med ingefära, kanel, gurkmeja, spiskummin och chiliflakes. När löken mjuknat, tillsätt tomatpuré och vinäger, och låt fräsa en halv minut till. 

Tillsätt vatten, buljongtärningar, röda linser och cocktailtomater. Låt puttra på låg värme i cirka 20 minuter. Rör om då och då, och späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd till. Knäckebröd är inte dumt!

Fredag: Krämig kycklingpanna med dragon, senap och vitlök

En lyxig men lättlagad kycklingrätt som blir klar medan riset kokar. Perfekt inledning på helgen. Servera gärna en grönsallad till. 

Du behöver:
4 portioner ris av valfri sort
800 g kycklingfilé
salt
peppar
25 g smör
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
3 msk torkad dragon
2 msk kycklingfond
2 msk dijonsenap

Gör så här:
Koka riset enligt förpackningens anvisning. 

Skär kycklingfiléerna på längden i tre delar. Salta och peppra. Stek i smöret i het stekpanna tills den får fin färg. Lägg åt sidan. 

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme i cirka 5 minuter. Tillsätt vin, crème fraiche, grädde, dragon, fond och senap. Blanda allt väl. Lägg tillbaka kycklingen, och låt den bli varm igen. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med riset och eventuellt sallad. 

Du kanske också gillar