Det blir allt varmare och grönare ute, och vårblommorna delar med sig av sina rika färger. Ta gärna en daglig promenad för att följa utvecklingen, innan du prövar veckans snabblagade rätter.
Måndag: Linscurry med avokado
Servera gärna tillsammans med ett gott bröd, och eventuellt en klick crème fraiche.
Du behöver:
1 msk kokosolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 äpple
200 g morötter
8 dl vatten
400 g krossade tomater
2 dl torkade röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
salt
1 citron
250 g fryst avokado, tinad
Gör så här:
Skala och hacka löken, skala och finhacka vitlöken. Fräs dem tillsammans med curry i oljan i en gryta tills löken mjuknar.
Tärna äpple och morötter, och tillsätt dem samt krossade tomater, linser, vatten och buljongtärningar i grytan. Låt koka i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och lite citronsaft.
Mosa avokadon, och smaka av med citronsaft och salt.
Servera grytan med en klick avokado, och eventuellt en klick crème fraiche och ett gott bröd.
Tisdag: Wokad kyckling med mynta och fisksås
Kombinationen av mynta och fisksås lyfter kycklingen i den här rätten. Mängden chili anpassar du förstås till hur het mat du gillar.
Du behöver:
4 portioner råris
1 ¼ dl torrt vitt vin, matlagningsvin går bra
2 msk soja
2 msk thailändsk fisksås
2 msk hackad färsk mynta
2 msk rårörsocker
1 krm svartpeppar
4 msk olja att steka i
8 färska hela myntablad, sköljda och klappade torra
1 jalapeño- eller serranochilifrukt
2 tsk pressad vitlök
½ tsk chiliflingor
450 g kycklinglårfilé
Gör så här:
Blanda vin, soja, fisksås, hackad mynta, socker och svartpeppar i en liten skål och ställ åt sidan. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skiva chilin tunt, och ställ åt sidan. Strimla kycklingen tunt på snedden.
Värm oljan i en wokpanna eller stor stekpanna till den är het men inte ryker. Fritera ett myntablad i oljan tills det är blankt, genomskinligt och smaragdgrönt, cirka 30 sekunder. Om oljan är för het blir bladet olivgrönt och beskt. Ta upp bladet och låt rinna av på hushållspapper. Fritera resten av bladen på samma sätt.
Spara 2 msk av oljan och häll av resten. Tillsätt chili, vitlök och chiliflingor och woka i 15 sekunder. Låt det inte bli bränt. Tillsätt den strimlade kycklingen och woka i 2–3 minuter .
Häll såsen i pannan och vänd runt kycklingen i såsen tills den är genomstekt, cirka 2 minuter.
Servera genast tillsammans med råris och de friterade myntabladen.
Onsdag: Len pasta med spenat och parmesan
En snabblagad vegetarisk rätt. Valnötterna kan du byta ut mot till exempel pinjenötter, solrosfrön eller pumpafrön.
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl grädde
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
500 g färsk pasta
75 g riven parmesanost
70 g babyspenat
1 dl grovhackade valnötter
Gör så här:
Sätt på pastavatten.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt grädde, salt och peppar, och låt småsjuda i cirka 5 minuter så att såsen kokar ihop och får en krämig konsistens. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda med gräddsåsen, spenat och riven parmesan. Servera pastan toppad med hackade nötter.
Torsdag: Svart bönsoppa med bacon
Bönor bjuder på så många varianter av lättlagad mat som mättar bra. Här en soppa med lätt rökig smak. Servera gärna med en klick gräddfil eller crème fraiche.
Du behöver:
140 g bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
2 frp svarta bönor à 380 g
2 tsk spiskummin
½ tsk rökt paprikapulver
1 msk olja
8 dl vatten
3 msk kycklingfond
salt
peppar
3 msk hackad gräslök
Gör så här:
Klipp bacon i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök, skala och tärna moroten. Häll av bönorna i ett durkslag, skölj dem och låt rinna av.
Hetta upp olja, spiskummin och paprikapulver i en gryta, och fräs bacon, lök, vitlök morot och bönor. Tillsätt vatten och kycklingfond och låt småkoka i cirka 20 minuter.
Mosa soppan med en potatisstöt eller ballongvisp, så att den blir tjock och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med lite mer vatten. Smaka av med salt och peppar och toppa med hackad gräslök. Servera eventuellt med en klick gräddfil eller crème fraiche.
Fredag: Krämiga kycklingenchiladas
Ett alternativ till fredagstacos, uppskattat även av de flesta barn. Servera gärna tillsammans med en sallad.
Du behöver:
ca 500 g kycklingfilé
1 purjolök
olja till stekning
1 grön chlifrukt
1 tsk salt
1 tsk kummin
2 dl crème fraiche
8 tortillabröd
2 stora eller 3 mindre tomater
riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla kycklingfiléerna. Fräs några minuter i olja tills den fått färg. Skölj och strimla purjon och låt fräsa med någon minut.
Hacka chilin, och vänd ned den, salt, kummin och crème fraiche i kycklingen.
Fyll tortillabröden med kycklingröran. Rulla ihop och lägg med skarven ned i en ugnssäker form, tätt tillsammans.
Tärna tomaterna och fördela över, strö på riven ost. Gratinera i cirka 10 minuter, tills osten smält och eventuellt fått lite färg.
Servera tillsammans med en god sallad.